Beloning & arbeidsvoorwaarden

Personeel

Dit is het minimumloon in 2022

En hoe kun je het wettelijk minimumloon berekenen?

Twee keer per jaar kan het minimumloon wijzigen, namelijk per 1 januari en per 1 juli. De bedragen zijn wettelijk vastgesteld. Minder betalen aan werknemers mag niet. Wat is het minimumloon dit jaar? Hoe kun je het minimumloon van 2022 berekenen?

20 juni 2022 3 minuten

Heldere arbeidsvoorwaarden verplicht per 1 augustus 2022

Nieuwe wet voor werkgevers

Ondernemers met personeel moeten per 1 augustus 2022 rekening houden met een nieuwe wet, die ze verplicht te zorgen voor heldere en transparante arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er voor werkgevers?

17 juni 2022 2 minuten

Vakantiegeld uitbetalen: hoeveel en wanneer?

Alles over vakantiegeld voor je personeel

Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft en in Nederland woonachtig is, heeft recht op vakantietoeslag. Hoeveel betaal je je personeel en wanneer precies? In dit artikel lees je alles over vakantiegeld uitbetalen.

15 april 2022 3 minuten

Mag je personeel dwingen vakantiedagen op te nemen?

Regels rond verplichte vrije dagen opleggen

Eind december of in de zomer is het in sommige branches heel rustig. Of er is weinig werk vanwege externe factoren, zoals de nasleep van de pandemie. Mag je in zulke gevallen personeel verplichten om vrije dagen op te nemen? De regels op een rij.

01 april 2022 2 minuten

Wat is de gebruikelijkloonregeling?

Regels om je loon te bepalen als DGA

Als werknemer met minimaal vijf procent belang in een vennootschap of coöperatie krijg je te maken met de gebruikelijkloonregeling. Dit geldt dus ook voor directeur-grootaandeelhouders (DGA). Wat houdt deze regeling precies in?

02 november 2021 3 minuten

Wanneer mag ik mijn medewerker een telefoon van de zaak geven?

Belastingvrij telefoonkosten vergoeden

Als werknemers veel bellen voor hun werk, dan is het handig als je hen een telefoon van de zaak kunt geven. Maar in hoeverre kan dit, zonder dat je daar loonbelasting over moet betalen? In dit artikel lees je er meer over.

09 juli 2021 2 minuten

Minimumloon horeca

Vakkrachten hebben recht op hoger wettelijk minimuminkomen

Wat zijn de minimumlonen in de horeca? Zijn deze hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het juiste loon? Een overzicht van de antwoorden.

07 juni 2021 2 minuten

Het nulurencontract: wat zijn de regels?

Wanneer geef ik mijn personeel een nulurencontract?

Een medewerker in dienst nemen, zonder dat je een uren-afspraak met hem maakt. Dat kan met het nulurencontract. Wat houdt deze contractsoort precies in?

20 april 2021 4 minuten

Wat moet je weten over het bruto/netto uurloon?

Bereken het netto uurloon

Als je iemand in dienst neemt, spreek je loon af met je nieuwe werknemer. Dat kan een bruto maandloon, maar ook een bruto uurloon zijn. Dat is niet het bedrag dat je werknemer daadwerkelijk krijgt. Wat is ook alweer het verschil tussen het bruto/netto uurloon? En hoe zit het met het bruto en netto minimumloon? We zetten een paar handige dingen op een rij voor ondernemers met personeel.

15 maart 2021 3 minuten

Feestdagen en toeslagen, hoe zit dat nu precies?

Werknemer toeslag betalen op feestdag niet verplicht

Ben je als ondernemer nu wel of niet verplicht om je personeel een toeslag te betalen als zij werken op feestdagen? Het antwoord is nee, tenzij de CAO anders bepaalt.

08 maart 2021 2 minuten

Wat staat er in de Arbeidstijdenwet?

Voor wie gelden welke arbeids- en rusttijden?

In diverse branches heb je als ondernemer te maken met vastgelegde wettelijke normen voor verschillende groepen personeel. Zorg dat je op de hoogte bent voordat je je eerste medewerker in dienst neemt.

08 maart 2021 4 minuten

Minimum uurloon parttime 2021

Afhankelijk van leeftijd en uren per werkweek

Het minimumloon in Nederland is een vastgesteld maandbedrag. Maar hoe bepaal je het minimumuurloon? En zijn er verschillen tussen de minimumlonen voor fulltime en parttime medewerkers? Alles wat wat je moet weten zetten we voor je op een rij.

23 februari 2021 2 minuten

3 valkuilen bij het in dienst nemen van uitzendkrachten

Pas op voor een boete van je uitzendbureau

Bevalt een uitzendkracht je zó goed dat je hem zelf in dienst wilt nemen? Gefeliciteerd! Maar let wel op dat je niet in één van de drie valkuilen trapt. Dit zijn ze.

14 september 2020 2 minuten

Corona: wanneer moet ik loon doorbetalen?

Opheldering over doorbetaling

Tijdens de coronacrisis moet je het loon van de meeste werknemers doorbetalen. In dit artikel lees je in welke gevallen je loon wel, niet of deels doorbetaald.

08 september 2020 2 minuten

Hoeveel moet je personeel verdienen?

Wat moet ik betalen?

Hoeveel moet je betalen aan die medewerker met zoveel jaar ervaring en die specifieke functie?

20 augustus 2020 2 minuten

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Bied je personeel een fiets van de zaak of bedrijfssparen

Spreek je het contract van je nieuwe medewerker door, dan kom je ongetwijfeld bij het hoofdstuk 'secundaire arbeidsvoorwaarden'. Wat zijn dat en welke secundaire arbeidsvoorwaarden kun je je personeel aanbieden?

20 augustus 2020 1 minuten

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Dit moet je als ondernemer regelen

Heb je personeel in dienst? Dan krijg je te maken met (primaire) arbeidsvoorwaarden. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de functie, des te gunstiger de voorwaarden worden voor een medewerker.

14 juli 2020 2 minuten

Is het vakantiegeld verplicht of niet?

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM)

Voor veruit de meeste werkgevers is het vaste prik, elk jaar in mei of juni het vakantiegeld uitbetalen. Zo kunnen je werknemers met een gerust hart vakanties boeken. Toch vragen sommige ondernemers zich af: is vakantiegeld verplicht?

14 mei 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 51 totaal, er zijn meerdere pagina's