Tijd-voor-tijd: alles over TVT-uren

Wat je vooral wel en vooral niet moet doen

werknemer-blij-man-tablet

Tijd-voor-tijd is een aantrekkelijke manier om je personeel te belonen voor extra werk. Maar let op: je moet rekening houden met de regels, bijvoorbeeld in verband met het minimumloon. Hoe benut je TVT-uren optimaal in jouw organisatie? Dit moet je weten over tijd-voor-tijd.

Tijd-voor-tijd regeling betekenis

Tijd-voor-tijd betekent dat je werknemer uren die hij of zij extra werkt later mag opnemen als vrije tijd. Onder extra werk verstaan we: uren die je werknemer werkt boven op het aantal normale contracturen. Hij compenseert extra werken dus met extra vrije tijd. Anders gezegd: hij werkt meer uren, maar krijgt hetzelfde loon uitbetaald.

Drukte opvangen

Het is een regeling die zeer geschikt is om periodes van drukte op te vangen. Is het druk, bijvoorbeeld vanwege de tijd van het jaar of vanwege een zieke werknemer? Dan werken je werknemers een beetje meer. Als de werkdruk vervolgens weer wat lager is, kunnen ze hun opgebouwde TVT-uren opnemen als vrije tijd.

Is tijd-voor-tijd verplicht?

In principe is de tijd-voor-tijdregeling niet verplicht. Maar in veel gevallen staan er in de cao of in het bedrijfsreglement afspraken over TVT-uren. In dat geval zul je je aan de regels in de cao moeten houden.

Overwerk

Natuurlijk kun je ook andere afspraken maken over overwerk. Sommige werkgevers kiezen er bijvoorbeeld voor om overuren gewoon in geld uit te betalen, al dan niet met een overwerktoeslag. Je kunt ook een keuze aanbieden. Leg deze keus altijd goed vast.

Lees meer over Overwerken en de overuren van je werknemers

Voordelen TVT-uren

De tijd-voor-tijdregeling ligt in het algemeen goed bij werknemers. En niet zo gek, want dankzij deze regeling kun je makkelijk tijd ‘verdienen’ voor belangrijke zaken waar ze liever geen vakantiedagen voor opofferen. Denk aan: 

  • Extra tijd met het gezin

  • Meer flexibiliteit in de week

  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde, zeker als je het optioneel aanbiedt

Veel werknemers vinden het prima om aan het eind van de dag een uurtje extra te werken als dat inhoudt dat ze een paar weken later een middagje vrij zijn.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen: om uren op te bouwen, zullen je werknemers extra moeten werken. Meer uren draaien boven op hun normale schema. Dat betekent extra werkdruk.

Bovendien mogen werknemers hun TVT-uren vaak alleen opnemen op gewenste momenten. En het is maar de vraag of dat voor zowel de werkgever als de werknemer ‘gewenst’ is.

Wanneer TVT-uren opnemen?

In principe mag je werknemer zelf weten wanneer hij de TVT-uren opneemt, maar hier zijn wel regels voor. De wettelijke termijn is maximaal 6 maanden na het einde van de opbouwperiode.

Dus stel: iemand heeft op 31 december 50 overuren opgebouwd, dan moet hij deze uren voor 1 juli opnemen. Als dit niet lukt, dan moeten de extra uren alsnog uitbetaald worden.

In de cao kunnen hier andere afspraken over gemaakt zijn. Check dus altijd de cao en wijs je werknemers hier op.

Afspraken over tijd-voor-tijd

TVT-uren zijn dus niet oneindig houdbaar. Maar het is ook goed om andere afspraken te maken over tijd-voor-tijd. Bijvoorbeeld over het aantal uren dat je werknemers per week mogen opnemen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je bedrijf niet normaal kan draaien doordat er na een periode van drukte niemand meer is om de normale werkzaamheden uit te voeren. Vaak bevat de cao ook regels hiervoor.

Tijd-voor-tijd uren bijhouden

Als je wilt dat je werknemers graag wat extra werken in tijden van drukte, is het belangrijk dat je tijd-voor-tijd uren goed bijhoudt. Je wilt niet dat er uren verloren gaan doordat de extra uren nergens bijgehouden zijn. Dat zou niet alleen onrechtvaardig maar ook erg demotiverend zijn. Dit soort uren bijhouden doe je in een goed urenregistratiesysteem, waarbij tijd-voor-tijd uren een aparte code moeten krijgen. 

Zo’n systeem is hoe dan ook een goed idee, want daarmee voldoe je meestal ook aan de wetgeving. Als je de Wet minimumloon overtreedt (zie verderop), loop je de kans een flinke boete te krijgen. En een goed systeem scheelt natuurlijk veel tijd.

Tijd-voor-tijd uren uitbetalen

In sommige gevallen moet je overuren altijd uitbetalen en mag je geen tijd-voor-tijd inzetten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij werknemers die het minimumloon verdienen. Hoe zit dat precies?

Geen TVT-uren voor minimumloners

Volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) moet iemand minstens het minimumloon verdienen. Als een minimumloner meer uren werkt maar daar niet voor betaald krijgt (doordat hij TVT-uren zou opnemen), dan verdient hij per uur gemiddeld minder dan het minimumloon. Bij werknemers met het minimumloon mag je dus meestal geen tijd-voor-tijd uren toepassen. Je zult de overuren gewoon moeten uitbetalen.

Meer over het minimumloon

Lager gemiddeld uurloon door tijd-voor-tijd

Ga ook niet in de fout met werknemers die net iets meer verdienen dan het minimumloon. Stel dat zij overwerken en tijd-voor-tijd opbouwen, dan gaat hun gemiddelde uurloon omlaag. Volgens de WML mag het gemiddelde uurloon niet onder het minimumloon uitkomen. Is dit wel het geval? Dan moet je deze uren alsnog uitbetalen. We zullen dit illustreren aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld 

Je werknemer heeft een 36-urige werkweek en verdient net iets meer dan het minimumloon: € 2.100 per maand (uurtarief: € 13,46). In een drukke periode werkt deze werknemer 45 uur per week. Dat betekent dat het uurtarief van deze medewerker bij het toepassen van de tijd-voor-tijdregeling ineens lager zou worden dan het minimumloon. Bij 45 uur in de week zou het uurtarief uitkomen op € 10,77. Je zult de overuren dus gewoon moeten uitbetalen.

Advies door een expert

Afspraken en regels lopen sterk uiteen. Vraag daarom advies van een expert over het toepassen van de tijd-voor-tijdregeling.

Tijd-voor-tijd uitbetalen en belasting

Je werknemer betaalt belasting afhankelijk van zijn inkomen. Er zijn twee belastingschijven en hoeveel belasting iemand betaalt, is afhankelijk van het tarief waar hij in belandt. Stel dat iemand overuren laat uitbetalen, dan betaalt hij hier het normale belastingtarief over. Maar als zijn inkomen in het hogere tarief valt, dan betaalt hij het hoge tarief. 

De hoogte van het inkomen kan een rol spelen bij het kiezen voor geld of voor tijd-voor-tijd. Als je werknemer in het hoge tarief zal vallen met zijn overuren, dan kan het aantrekkelijker zijn om deze extra uren als TVT-uren te laten uitkeren.

Tijd-voor-tijd uitbetalen bij ontslag

Overuren worden in veel gevallen uitbetaald bij het ontslag. Maar soms staat in de cao dat de overuren als tijd-voor-tijd opgenomen moeten worden. Check dus hiervoor ook de cao.

Meer over de eindafrekening bij ontslag

Veelgestelde vragen

Hoe werkt tijd-voor-tijd?

Tijd-voor-tijd is een regeling waarmee je overuren van je werknemers compenseert met vrije tijd.

Zijn TVT-uren verplicht?

In principe niet, tenzij de cao het verplicht stelt. Je kunt werknemers de optie geven of ze overuren het liefst uitbetaald krijgen in geld of in TVT-uren.

Wat is beter: TVT of overuren uitbetalen?

Dat is afhankelijk van de situatie van je werknemer. De een heeft meer aan vrije tijd, de ander meer aan extra loon. Sommige werknemers die in de hoge belastingschijf vallen, omzeilen liever het hoge belastingtarief door te kiezen voor tijd-voor-tijd.

Hoelang zijn TVT-uren houdbaar?

Meestal zegt de cao hoelang TVT-uren houdbaar zijn. Maar in het algemeen geldt: je moet deze uren opnemen binnen 6 maanden nadat ze zijn opgebouwd. 

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.