Wat is een recessie?

Uitleg over het begrip 'recessie'

Wat is een recessie?
MKBSD WP - Financieringsvormen 1920 x 1280

Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Wat is een recessie nu precies en wat zijn de gevolgen ervan? Er is er sprake van een economische recessie wanneer er twee opeenvolgende kwartalen een negatieve economische groei is. Dat wil zeggen een daling van de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland (het bruto binnenlands product, bbp).

Wanneer ontstaat een recessie?

Een crisis binnen de economie, bijvoorbeeld de kredietcrisis, kan oorzaak zijn van een recessie. Praktisch gezien betekent dit dat de overheden en huishoudens minder te besteden hebben en bedrijven minder omzet maken. Vaak zullen bedrijven als gevolg van een recessie moeten reorganiseren, inkrimpen, of zelfs failliet gaan. Werknemers worden ontslagen en de werkloosheid neemt toe. Dit alles is op zijn beurt weer slecht voor de economische groei.

Hoe zie je een recessie aankomen?

Vaak kun je een recessie aan zien komen. Een serieuze crisis in een bepaalde sector (bijv. de financiële sector) kan een economische recessie tot gevolg hebben. De impact van een recessie kan in verschillende sectoren heel anders uitpakken. Wat de consequenties zijn voor jouw sector en jouw bedrijf kan je niet op voorhand zeggen. Maar in het algemeen is het voor de ondernemer verstandig een paar zaken in de gaten te houden tijdens een recessie. Hier lees je meer over in de artikelen over tips en kansen voor de ondernemer in economisch moeilijke tijden.

Wat vind je van dit artikel?