Waar vind ik vrouwennetwerken?

Netwerken voor vrouwelijke ondernemers

Customer Relationship Management

De positie van vrouwen in de ondernemerswereld staat op scherp: vaak krijgen ze te maken met een sceptische houding van hun mannelijke collega’s. Vrouwennetwerkorganisaties komen op voor de positie van de vrouw.

Vrouwelijk ondernemerschap is in opmars in Nederland. Het percentage ondernemende vrouwen is gestegen van 32 in 2010 naar 36 in 2018. Deze percentages zijn het hoogst in de persoonlijke dienstverlening (85%) en de zorg (72%). 

Wat zijn de voordelen van vrouwennetwerken?

Ondanks de stijging van het percentage en aantal vrouwelijke ondernemers, zijn er nog een aantal problemen waarmee vrouwen met een eigen bedrijf vaak mee te maken krijgen. Zo zegt de overheid bijvoorbeeld wel veel belang te hechten aan vrouwelijk ondernemerschap, maar is er geen zwangerschapsregeling voor zelfstandig ondernemers die moeder willen worden. Er zijn verschillende organisaties waarbij vrouwen zich kunnen aansluiten om hun positie binnen de ondernemerswereld te verbeteren. Afgezien van het opkomen voor de belangen van de doelgroep, bieden deze verenigingen ook een netwerk waarin je je vrouwelijke collega’s kunt ontmoeten. Naast het uitwisselen van kennis en ervaring zijn er natuurlijk ook volop kansen voor nieuwe ideeën of zelfs samenwerking.

Welke vrouwennetwerken bestaat zoal?

Er zijn verschillende vrouwennetwerken actief door het hele land. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Haar eigen Zaak! heeft als hoofddoel om het succes van vrouwelijke ondernemers te vergroten. Dit gebeurt door het koppelen van de ondernemers aan potentiële werk- en opdrachtgevers.

  • UVON - Unie van Vrouwelijke Ondernemers Nederland, biedt een van de grootste netwerken voor vrouwelijke ondernemers in het land. Hun focus is het met elkaar in contact brengen van ondernemende, professionele vrouwen.

  • Het Women Entrepreneurs Netherlands netwerk voor vrouwen met internationale ambities.

  • WomenSbizz, opgericht in 2003,  is het enige netwerk in Nederland voor vrouwelijke ondernemers (DGA’s) die internationaal zaken doen met aandacht voor mens en milieu. De Sustainable Development Goals staan bij deze vrouwen hoog in het vaandel. 

  • Ladies First is een netwerk opgericht voor vrouwen uit de regio Rotterdam, Den Haag & Amsterdam met tenminste vijf jaar ervaring als zelfstandig ondernemer of als manager.

  • TheNextWomen is een netwerk voor ambitieuze vrouwelijke oprichters, investeerders en professionals.

Wat vind je van dit artikel?