Essentiële thuiswerk software voor ondernemers

Tips en tools voor thuiswerken

28 juli 2020 07 juli 2021

Thuiswerk software is onmisbaar om medewerkers prettig vanuit huis te laten werken. Het aanbod kan echter behoorlijk overweldigend zijn. Deze tips helpen je om de juiste keuzes te maken.

Thuiswerken is langzaam steeds verder ingeburgerd in het bedrijfsleven. Waar aan het begin van de eeuw nog flink gefronst werd wanneer een medewerker wilde thuiswerken, werkten we in 2020 zelfs een tijdje fulltime thuis. Inmiddels zien steeds meer ondernemers de voordelen. Denk bijvoorbeeld aan minder reistijd en een beter balans tussen werk en privé.

Tip: Zo richt je de ideale thuiswerkplek in.

Welke thuiswerk software heb je nodig voor jouw bedrijf?

Om ervoor te zorgen dat je medewerkers net zo effectief thuis kunnen werken als op kantoor, kun je verschillende thuiswerk software aanbieden. Deze tools maken thuiswerken productiever dan ooit:

Software voor videoconferencing

Wanneer je medewerkers thuiswerken, zie je ze logischerwijs een stuk minder. Om ervoor te zorgen dat je niet het contact verliest, is het belangrijk om elkaar regelmatig op de hoogte te houden door middel van videovergaderingen.

Er zijn veel verschillende soorten thuiswerk software op dit gebied. Sommige varianten zijn tot op zekere hoogte gratis, aan andere hangt een (klein) prijskaartje. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Microsoft Teams

 • Oplossingen van Google zoals Google chat en Google Meet

 • Zoom

 • GoToMeeting

 • StarLeaf

 • Cisco Webex Meetings

Tip: Apple producten werken naadloos samen met programma’s als Microsoft Teams.

Productieve thuiswerk software: projectmanagement tools

Werken je medewerkers veel aan verschillende projecten? Dan zijn projectmanagement tools onmisbaar. Hierin kun je bijhouden wie welke taak op zich neemt en in welk stadium het project zich bevindt. Welke variant bij jouw bedrijf past, hangt sterk af van de wensen van je medewerkers. Zij moeten de indeling van de software logisch en prettig vinden, anders gaan ze aan de slag met eigen oplossingen. Een aantal bekende varianten van projectmanagement thuiswerk software zijn:

 • Asana

 • Teamleader

 • Basecamp

 • Trello

 • Jira

 • Gripp

Een helpdesk op afstand

Wist je dat het zelfs voor servicedeskmedewerkers mogelijk is om vanuit huis te werken? Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Skype, kunnen ze gebeld worden op hetzelfde nummer als normaal. Je klant merkt geen verschil tussen een telefoongesprek op kantoor en op de thuiswerkplek (tenzij je achtergrondgeluiden meetelt).

Thuiswerk software testen

Er zijn dus veel verschillende soorten software om uit te kiezen. Hoe weet je dan welke geschikt zijn voor jouw organisatie? Natuurlijk weet je aan de hand van een productpagina niet meteen of de software ook echt goed zal bevallen. Gelukkig hebben veel aanbieders een gratis proefversie. Zo kun je testen of je medewerkers in de praktijk goed overweg kunnen met een bepaalde tool, of dat ze toch liever iets anders proberen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je thuiswerk software getest hebt, je verschillende opvolgmails en zelfs telefoontjes kunt verwachten over je ervaring. Uiteindelijk willen de producenten natuurlijk dat je de software aanschaft.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.