Nieuwe campagne VeiligZakelijk Internetten van start

Hacker test cybersecurity mkb-bedrijven

06 oktober 2015

Heb jij de beveiliging van de computers, tablets en smartphones in jouw bedrijf op orde? En zijn je WiFi-netwerk en servers voldoende beschermd? MKB-Nederland biedt ondernemers de kans de veiligheid van hun digitale bedrijfsomgeving op de proef te stellen. Laat je hacken en ontdek waar jouw digitale deuren open staan!

Het aantal cyberslachtoffers onder ondernemers moet in 2015 omlaag, vindt MKB-Nederland. Om bedrijven te ondersteunen bij het beter beveiligen van hun digitale werkomgevingen tegen cybercriminaliteit, start MKB-Nederland samen met het ministerie van Veiligheid & Justitie de campagne ‘Veilig Zakelijk Internetten’.

Bedrijfsscan levert inzicht

Als onderdeel van de campagne wordt bedrijven uit vijf geselecteerde regio’s de kans geboden de veiligheid van hun digitale werkomgeving te analyseren. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden voor een professionele ‘vulnaribility scan’, een test waarbij een hacker kwetsbare plekken in de IT-omgeving van een ondernemer blootlegt. Deelnemers vullen eerst een in samenspraak met TNO opgestelde vragenlijst in. Daarmee wordt duidelijk welke digitale deuren van het bedrijf mogelijk open staan. Het gaat daarbij om zaken die invloed hebben op de bedrijfsvoering als ongenode gasten digitaal het bedrijf binnendringen.

Veiligheidsrapportage

Vervolgens neemt een aan de campagne verbonden ’social hacker' het bedrijfsnetwerk van de deelnemer op afstand onder vuur. Hij mikt daarbij op de URL, het IP-adres en/of de mailserver van het bedrijf. De resultaten van deze professionele hack en de antwoorden op de vragenlijst worden geanalyseerd door een team van experts. Binnen een paar dagen ontvangt elk bedrijf een uitgebreide rapportage over de bevindingen en krijgt de ondernemer een persoonlijke telefonische toelichting.

Deelnemers krijgen waar nodig ook de beschikking over verschillende cybersecurity-middelen om de bestaande situatie te verbeteren. In geval van een urgente situatie staat er een team klaar om de problemen direct aan te pakken.

Het team komt naar je toe!

“Het aantal cyberslachtoffers onder ondernemers moet in 2015 omlaag”, vindt MKB-Nederland. Vanaf september gaat de campagne Veilig Zakelijk Internetten daarom ook met een speciale bus het land in. Op verschillende plaatsen gaat een team van experts samen met lokale ondernemers, bestuurders en media in gesprek over betere beveiliging van bedrijven tegen cybercriminaliteit.

Exacte data en locaties worden medio augustus bekend gemaakt. De volgende regio’s doen mee: Noord Holland, Limburg, Gelderland, Utrecht en Amsterdam.

Aanmelden voor deelname

Ondernemers die de kans willen grijpen hun cybersecurity te verbeteren, kunnen zich vanaf 18 augustus 2015 kosteloos aanmelden voor deelname aan de bedrijfsscan via het inschrijfformulier op de website www.veiligzakelijkinternetten.nl. Voor de voorwaarden, check de spelregels.