Iemand anders heeft mijn domeinnaam geregistreerd

Wat nu?

13 oktober 2015

Je hebt de domeinnaam bedacht voor je zakelijke website en wilt deze vastleggen. Maar hij is al door iemand anders geregistreerd. Wat kun je nu doen? Een aantal opties.

Allereerst is het verstandig je domeinnaam niet aan de grote klok te hangen voor je hem geregistreerd hebt. Het kan gebeuren dat mensen hem vastleggen voor jij zelf de kans krijgt. 

Slachtoffer

Annie Veulendaal* is hier het slachtoffer van geworden. “Ik liep al langer met het idee een domeinnaam vast te leggen voor mijn fotografiebedrijf. Op Facebook zag ik een oproep van een kennis staan: je kon je domeinnaam achterlaten in een reactie en de meest originele zou gratis geregistreerd worden. Dus ik heb mijn domeinnaam doorgegeven en werd de ‘winnaar’. Wat bleek: hij heeft mijn domeinnaam geregistreerd en verplichtte me om een duur hostingpakket bij zijn bedrijf af te nemen in ruil voor deze ‘gratis’ domeinnaam. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, maar nu moet ik dus op zoek naar een nieuwe domeinnaam.”

Controleren

Als je voor een .nl-domeinnaam kiest kun je op SIDN.nl controleren of deze naam nog beschikbaar is. Wanneer je een andere extensie wilt, kun je terecht op de website van een registrar die deze extensie aanbiedt. 

Gegevens

Als blijkt dat jouw domeinnaam al bezet is, kun je twee dingen doen. Op SIDN.nl vind je gelijk de gegevens van de persoon of het bedrijf dat de domeinnaam geregistreerd heeft. Wanneer de naam niet actief gebruikt wordt, kun je via deze gegevens de houder benaderen en vragen of je de naam over kunt nemen. Hier zal de ander waarschijnlijk een vergoeding voor vragen. Houd hierbij voor ogen wat een redelijk overnamebedrag is. Laat je geen poot uitdraaien. 

Alternatief

Je kunt ook kiezen voor een alternatieve domeinnaam. Bijvoorbeeld een enkelvoud of meervoud van de naam die je in gedachte had. Ook kun je kiezen om je standplaats in de url op te nemen, bijvoorbeeld [bedrijfsnaam]zwolle.nl. Pas er echter op dat je niet te creatief wordt met je domeinnaam. Het moet wel makkelijk te onthouden en te schrijven zijn. Het is daarom af te raden om bijvoorbeeld een ‘o’ door een ‘0’ te vervangen. 

*Uit privacyoverwegingen is dit een gefingeerde naam