Hoe kan ik veilig online ondernemen?

5 tips voor een veilige omgeving

06 juni 2017

Wie heeft er tegenwoordig geen website en mailbox voor z’n bedrijf? Wanneer je online onderneemt, kun je het doelwit worden van cybercriminelen. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. 5 stappen om veilig online te ondernemen.

1. Zorg voor goede beveiliging

Installeer een goed antivirusprogramma en een goede firewall op je apparaten. En maak altijd gebruik van beveiligde wifi-verbindingen.

2. Zorg dat je medewerkers opletten

Instrueer je medewerkers alert te zijn op verdachte situaties. Benadruk bijvoorbeeld dat ze geen e-mails moeten openen die er verdacht uitzien, ze niet op links moeten klikken van onbekende afzenders en dat ze niet zelf programma’s op hun computers moeten installeren. Zorg ervoor dat ze melding maken van activiteiten buiten de normale werktijden, onverklaarbare computer- of websiteproblemen en onverklaarbare wijzigingen in systemen of op de website.

3. Maak een protocol

Zorg ervoor dat je medewerkers weten welke weg ze moeten bewandelen wanneer er zich verdachte situaties voordoen. Stel daarom een protocol op, zodat meldingen niet ergens in een mailbox verdwijnen.

4. Schakel een expert in

Het is belangrijk regelmatig een expert naar je computers en website(s) te laten kijken. Zo kunnen belangrijke beveiligingsupdates bijvoorbeeld niet over het hoofd gezien worden. Als je geen expert in dienst hebt, schakel dan iemand van buitenaf in.

5. Meld cybercrime altijd

Doe altijd aangifte van cybercrime. Op deze manier kun je de schade later verhalen op de dader of de verzekering. Wanneer er sprake is van identiteitsfraude, maak dan ook een melding bij Het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

Auteur

Nerina Vilchez