Checklist online ondernemen

Hier moet je aan denken

05 september 2018

Als ondernemer kun je vandaag de dag eigenlijk niet meer zonder internet. Vrijwel ieder bedrijf is online te vinden. Waar moet je allemaal aan denken als je online wilt ondernemen? Een checklist.

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

1. Kies een goede domeinnaam

Online ondernemen begint met het opzetten van een website. En dan is het kiezen van een goede zakelijke domeinnaam erg belangrijk. Dit is bepalend voor de vindbaarheid en betrouwbaarheid van jouw bedrijf. De meeste Nederlandse bedrijven werken met een .nl-domeinnaam. Uit onderzoek van SIDN is gebleken dat de extensie .nl een betrouwbaar imago heeft. Lees ook het artikel Hoe kies ik een goede domeinnaam?

2. Bepaal met welk cms je gaat werken

Het cms (content management system) is het systeem waarin jouw website wordt gebouwd, gevuld en onderhouden. WordPress is een bekend cms dat veel gebruikt wordt, maar je kunt ook kiezen voor Joomla!, Drupal of een andere aanbieder. Voor webshops wordt vaak gekozen voor Magento, maar in de eerder genoemde cms’en is het ook mogelijk een webshop te maken.

3. Kies een goede webbouwer

Het kiezen van een goede webbouwer is erg belangrijk. Hij moet uiteindelijk de site helemaal naar jouw wensen kunnen bouwen. Werk daarom met een gerenommeerd internetbureau of een zzp’er die goede referenties heeft. Check deze referenties ook altijd. Zorg dat duidelijk wordt vastgelegd wat de opdracht is en voor welk bedrag dit uitgevoerd zal worden. Wanneer je een webshop wilt starten, kun je ook kiezen voor een kant-en-klaar webshoppakket. In dat geval heb je geen webbouwer nodig en kun je de website zelf vrij simpel in elkaar zetten. Wanneer je een simpele website nodig hebt met enkel wat informatie over jouw bedrijf, kun je overwegen zelf aan de slag gaan door bijvoorbeeld video's op YouTube (tutorials) hierover te bekijken.

4. Bepaal hoe je de hosting regelt

De hosting provider verzorgt de opslagruimte die op het internet nodig is voor jouw website. In de meeste gevallen kan jouw webbouwer dit verzorgen of je in ieder geval adviseren. Wil je zelf op zoek naar een goede hosting provider? Lees het artikel Hoe kies ik een hostingprovider?

5. Zorg voor goede vindbaarheid

In de jungle die het internet heet, wordt jouw website niet zomaar gevonden. Daarom moet jij ervoor zorgen dat je vindbaar bent. Dat doe je door SEO (search engine optimization) toe te passen. Dat betekent onder andere dat de juiste zoektermen op jouw website moeten staan. Hier vind je tips voor SEO.

6. Zorg voor goed beeld

Beeld is ontzettend belangrijk. Zorg er daarom voor dat je op jouw website goede foto’s gebruikt. Je kunt deze laten maken door een professionele fotograaf of stockfoto’s aankopen bij betaalde sites. Er zijn ook diverse websites waar je gratis goede kwaliteit foto’s kunt downloaden, zoals bijvoorbeeld PicJumbo, Death to the Stockphoto en Gratisography. Vergeet ook video niet. Het plaatsen van video’s op je website kan jouw product of dienst tot leven brengen voor je klant.

7. Wees actief op social media

Door actief gebruik te maken van social media, vergroot je de zichtbaarheid van jouw bedrijf. Dat betekent niet dat je op álle socialmediakanalen aanwezig hoeft te zijn. Als je een product of dienst aanbiedt die het goed doet op beeld, dan is Instagram of Pinterest interessant. Maar als je een boekhoudkantoor hebt, kun je je afvragen of je per se vertegenwoordigd moet zijn op die kanalen. Dan past Twitter, Facebook of Google+ misschien beter. Tips om te scoren via social media vind je in het gratis whitepaper Social media: zo werkt het effectief.

8. Algemene voorwaarden

Wanneer je een webshop start, is het belangrijk dat je je algemene voorwaarden op orde hebt. Hierin zet je hoe het geregeld is met betalingen, verzendingen, aansprakelijkheid en dergelijke. Zorg ervoor dat deze goed vindbaar zijn op je website. Bekijk het webinar over algemene voorwaarden.

9. Persoonsgegevens

Wanneer je gegevens van jouw klanten opslaat, ben je verplicht hier zorgvuldig mee om te gaan. De wet bescherming persoonsgegevens  is van toepassing. Draag er daarom zorg voor dat niemand zomaar inzage heeft in de gegevens van jouw klanten en dat ze veilig opgeslagen zijn.

Auteur

Nerina Vilchez