In 2 stappen naar een georganiseerde mailbox

Minder e-mails ontvangen en sneller verwerken

21 november 2018 27 augustus 2021

‘Ontploft’ jouw inbox ook regelmatig? De doorsnee kenniswerker besteedt 28 procent van zijn tijd aan e-mailverkeer. Een gemiddelde werknemer ontvangt zo'n 91 zakelijke mails per dag en stuurt er zelf 40 uit. Managers en ondernemers ongetwijfeld nog een stuk meer.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Nog meer e-mail? Daar heeft eigenlijk niemand zin in. En toch blijven we elkaars postvak bombarderen, met alle nare gevolgen van dien: een overvolle en onoverzichtelijke inbox. Binnenkomende mailtjes die voortdurend je werk onderbreken en ervoor zorgen dat je minder tijd hebt voor belangrijke taken. Hoogste tijd om daar wat aan te doen.

Stap 1: Ontvang minder e-mails

Een schone, handelbare inbox begint voor een groot deel bij jezelf. Dit is wat jij kan doen:

  • Schrijf je uit

De eerste is een makkie: laat al die aanbiedingen, nieuwsbrieven en social media-updates die je bijna nooit leest voor wat ze zijn. Het internet biedt heel wat tools die zichzelf leren wat jij zelden leest.

  • Weg met de CC-cultuur

Hoe hoger op de bedrijfsladder, hoe meer je voor alles en nog wat in de CC belandt. Maar je hoeft natuurlijk niet overal van op de hoogte te zijn. Dump CC-mailtjes in een apart mapje en geef, als het kan, het goede voorbeeld door de CC-cultuur af te zweren.

  • Ga chatten

In tijden van social media, groupware en instant messaging hoef je niet meer domweg op de Fwd-knop te duwen in de hoop dat de boodschap aankomt. Stap voor intern gebruik over op een van de vele alternatieven, zoals een zakelijk chat-platform. Veel onder hen zijn ook makkelijk doorzoekbaar.

  • Centraliseer je informatie

Geef iedereen met de juiste machtiging toegang tot één centrale database. Dan val je elkaar niet meer lastig in de zoektocht naar klantgegevens, prijzen of attachments. Zo'n database kan je organisatie veel tijd besparen.

Stap 2: Verwerk je e-mails meteen

Nu het puin is geruimd, zou je hoofdzakelijk belangrijke e-mails moeten ontvangen. Misschien zijn dat er nog steeds meer dan je zou willen. Maar ook dan kan een simpel systeem je ontzettend veel tijdswinst opleveren:

  • De 2-minuten-regel

Een eenvoudig regeltje van productiviteitsgoeroe David Allen: schat je dat het lezen én beantwoorden van een mailtje in twee minuten kan, doe het dan meteen, zelfs al is het niet-prioritair is. Door het eerst te labelen en op een to-do-lijstje te zetten ben je anders onnodig meer tijd kwijt.

  • De 2-tot-3-keer-per-dag-regel

Het kost tot 20 minuten om je brein weer op te starten nadat je werkritme door een notificatie is onderbroken. Vermijd dat door je inbox alleen op vooraf bepaalde tijdstippen te checken. Wie jou heel dringend nodig heeft, kan jou via een van de alternatieve communicatiemiddelen ook wel bereiken.

  • Herlees e-mails zo min mogelijk

Elke herlezen e-mail is er één te veel. Zet liever een structuur op waardoor dat niet meer hoeft: sla zenders én ontvangers bijvoorbeeld direct op in een CRM-systeem als Gripp en koppel ook de mailtjes zodat jij en je bevoegde collega's direct bij de juiste informatie kunnen, zonder in het mailarchief te moeten graven.

  • Zet ze snel om in acties

Maak er een gewoonte van om elke e-mail meteen in een actie om te zetten. Met de juiste software plaats je meteen een taak of een afspraak in je eigen agenda of in die van een collega. Kan jij weinig met een specifieke klantvraag? Maak er dan een intern ticket van voor een bevoegde collega.