Cyberrisico’s verzekeren: het kan

Column Thijs Bouvy | Verzeker je tegen cybercrime

02 mei 2018

In de Verenigde Staten verzekert men zich al regelmatig tegen cyberrisico’s. In Nederland wordt dit nog erg weinig gedaan door het mkb. Terwijl er toch redelijk hoge risico’s zijn. In 2016 kostte cybercriminaliteit Nederland ongeveer 10 miljard euro. Gelukkig beseffen steeds meer ondernemers dat het goed is om hier eens serieus over na te denken.

Cyberrisicoverzekering

Ik krijg als adviseur veel vragen van ondernemers. Allereerst is het handig om het verschil toe te lichten tussen de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de zogenaamde Cyberpolis. BAV geeft dekking indien je aangesproken wordt door een derde voor schade. Je eigen schade is niet gedekt. Denk aan herstel van data, kosten voor meldplicht datalek, reputatieschade, enzovoorts. Sommige van deze kosten kunnen additioneel op de bestaande BAV worden toegevoegd, maar niet alles. Het hangt dus helemaal van de specifieke situatie af.

Bij een goede Cyberrisicoverzekering krijg je toegang tot een alarmnummer dat je kunt bellen in het geval van het vermoeden van een hack of datalek. De specialisten daar helpen je meestal de eerste 24 tot 48 uur gratis om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Wat kost het?

Ondernemers vragen vaak om een indicatie van de kosten van deze polis. Allereerst is dit afhankelijk van de omzet. Bij een omzet tot 1 miljoen euro vallen de kosten heel erg mee. Denk aan 700 tot 1200 euro per jaar. De kosten zij ook afhankelijk van de branche (medische gegevens zijn duurder dan een sportvereniging). Export naar de VS zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de prijs omhoog gaat. 

Vaak wordt deze verzekering afgesloten in combinatie met de BAV zodat er zo min mogelijk overlap is.

Beperk schade door cybercrime

Verzekeraars willen natuurlijk ook ondernemers helpen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Goede verzekeraars of onafhankelijke adviseurs geven daarom ook preventietips in combinatie met het afsluiten van een verzekering. Zo kun je vaak gratis de eerste twee uur gebruik maken van een advocaat om naar je algemene voorwaarden en overige contracten te kijken. Ook kun je korting krijgen op het uitvoeren van een zogenaamde penetratietest in je netwerk. Je vult dan een uitgebreid vragenformulier in, waarin een hoop vragen worden gesteld over de procedures binnen het bedrijf. 

Zo zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. Het is in ieder geval slim om met je adviseur te overleggen wat de opties zijn.

Auteur

Thijs Bouvy