Tien tips om veilig mobiel te werken

Overal kunnen werken maar nu ook veilig

09 februari 2018

Overal en altijd kunnen werken is al heel normaal. Je neemt je gegevens en digitale presentaties mee naar je klant, je bespreekt ’s avonds nog even die offerte via Skype of mail en als je dan toch moet wachten op het station is dat een mooie gelegenheid om je rapportages of boekhouding bij te werken.

Hoe handig ook, er kleven enkele risico’s aan dit mobiele werken. Met name datadiefstal kan tot enorme problemen en ook kosten leiden. Zo voorspelt Juniper Research dat de kosten van gegevensdiefstal en andere vormen van hacking in 2019 opgelopen zijn tot 2,1 biljoen dollar wereldwijd.  Gelukkig kun je de risico’s dat je bedrijfsgegevens op straat komen te liggen beperken. HP geeft tips!

Kies een veilig wachtwoord

Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor alle sites die je bezoekt en alle apps die je gebruikt. Irritant om al die wachtwoorden te onthouden? Er zijn programmaatjes die je helpen om al je verschillende wachtwoorden te onthouden; KeePass of LastPass bijvoorbeeld. Beveilig je gevoelige informatie bovendien met tweestapsverificatie. Dit houdt in dat je behalve een wachtwoord ook een unieke, steeds wisselende code in moet voeren of je vingerafdruk moet gebruiken om je devices, bestanden of e-mail te ontgrendelen. 

Of nog beter: gebruik biometrische verificatie

Vingerafdruk-, iris-, gezichts- en stemherkenning zijn vormen van biometrische verificatie die snel aan populariteit winnen. Logisch want ze zijn nog moeilijker te kraken dan het beste wachtwoord. Steeds meer nieuwe apparaten bieden deze manier van beveiligen. 

Gebruik https voor je website

Zorg dat je website draait op https; dit zorgt ervoor dat de gegevensuitwisseling tussen de bezoeker en de server veiliger is. 

Stap van BYOD over op CYOD of COPE

Werken er meerdere personen in je bedrijf, overweeg dan om ze een laptop, tablet en/of smartphone van de zaak aan te bieden. Op deze manier houd je namelijk de beveiliging in eigen hand. Jij schaft de apparatuur aan en dit maakt het eenvoudiger om  mobile device management (MDM) en mobile application management (MAM) initiatieven in te richten. Hiermee bescherm je kritieke bedrijfsdata door ze op te slaan in een sterk beveiligde cloudomgeving met versleutelde opslag. Gestolen apparaten kunnen op afstand gewist worden en apps kunnen uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd worden.

Maak gebruik van een grote cloudleverancier

Hoe groter de leverancier, hoe belangrijker een goede beveiliging voor hem is. Grote cloudaanbieders zorgen derhalve voor een zo optimaal mogelijk beveiligde cloudomgeving en zitten bovenop nieuwe beveiligingsontwikkelingen. 

Zet je firewall niet uit

Een firewall heb je niet voor niets, gebruik hem! Elk besturingssysteem heeft er één. 

Zorg voor up-to-date antivirussoftware

Installeer altijd antivirussoftware en zorg dat deze up-to-date is. Zet dus de optie ‘updates standaard installeren’ aan. 

Gebruik wearables die signalen blokkeren

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker microfoons, luidsprekers en webcams of smartphonecamera’s om gegevens te stelen. Om dit te voorkomen kun je accessoires aanschaffen die de signalen blokkeren. Een voorbeeld van zo’n gadget is de Faraday Sleeve van Silent Pocket, een smartphonehoes met ingebouwd afschermingsmateriaal dat fungeert als RFID-blokkering zodat je bankpassen en creditcards zijn beschermd. Het blokkeert tevens draadloze technologieën die zijn ingebouwd in jouw telefoon, inclusief Bluetooth, mobiel, GPS, Wi-Fi en/of NFC.

Voorkom pottenkijkers

Werk je regelmatig in openbare gelegenheden, dan kan het gebeuren dat iemand gemerkt of ongemerkt meekijkt op het scherm van je laptop. Om dit te voorkomen, zet je een schermfilter op je beeldscherm. Dit filter zorgt er voor dat het beeld vanaf de zijkant vervaagt tot een donkere waas en dus onleesbaar is. Je hebt tegenwoordig al een laptop waarin dit filter al ingebouwd is en dat je met één druk op de knop aan en uit kunt zetten. 

Maak gebruik van USB-drives met encryptie

Er bestaan al USB drives met uitstekende encryptiemogelijkheden. Iemand krijgt alleen toegang tot de inhoud van de drive met de juiste code van 7 tot 16 cijfers. Je kunt de drive bovendien zo programmeren dat deze direct wordt vergrendeld bij verwijdering of na een bepaalde periode van inactiviteit.

Houd de ontwikkelingen rond blockchain in de gaten 

Hoewel de technologie achter Bitcoin/blockchain nog niet algemeen wordt toegepast, zijn met name grote financiële instellingen hier al volop mee aan het testen. En dat is logisch want blockchain registreert elke uitgevoerde transactie in cryptografisch verifieerbare ‘blokken’ die aan elkaar zijn ‘geketend’. De informatie in deze ‘chain’ kan niet worden gewijzigd, en daardoor daalt het risico op fraude aanzienlijk.

Vijf tips om veilig te werken op een openbaar wifi-netwerk

Je apparaten zijn goed beveiligd. Maar dan… ga je online op een openbaar wifi-netwerk. Dit brengt geheel eigen risico’s met zich mee. Bevind je je op een openbare plek en maak je gebruik van de hier aanwezige wifi? 

Bescherm je gegevens dan met behulp van deze tips:

  1. Zet de deeloptie uitDelen van bestanden is handig, maar doe dit alleen op een goed beveiligd netwerk. Deel je je bestanden op een openbaar netwerk, dan zet je in feite de deur wagenwijd open voor digitale inbrekers. 

  2. Stel een VPN inEen ‘virtual private network (VPN)’ is een van de meest veilige manieren om je op openbare netwerken te beveiligen. Je vindt een lijst van VPN providers op VPN Service. 

  3. Maak geen automatische verbindingStel je laptop of smartphone zo in dat die niet automatisch verbinding maakt met elk beschikbaar wifi-netwerk. 

  4. Gebruik SSLSSL zorgt voor een versleutelde verbinding. Je kunt voor vrijwel elke browser een plugin vinden. Downloaden en installeren!

  5. Check de naam van het wifi-netwerkHet komt voor dat een hacker een nepnetwerk opzet met bijna dezelfde naam als het netwerk waar je je eigenlijk op wilt begeven. Klik dus niet klakkeloos op ‘verbinden’ maar kijk even goed of je ja zegt tegen het bedoelde netwerk. Twijfel je? Doe navraag bij de medewerkers van de locatie waar je bent.