De vijf meestgestelde vragen over zonnepanelen

Van aantal m2 tot de kosten

05 november 2019 05 augustus 2021

De hoeveelheid stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen stijgt ieder jaar weer. Dit komt met name doordat er veel zonnestroom-installaties worden bijgeplaatst. Heb jij al geïnvesteerd in zonnepanelen? Dit zijn de vijf meest gestelde vragen over zonnepanelen.

In 2020 werd er 2,9 GW bijgeplaatst, waarmee Nederland nu ruim 10 GW aan zonvermogen heeft. Dat meldt het Nationaal Solar Trendrapport 2021 van het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. 

Uit onderzoek blijkt dat 4 op 10 ondernemers binnen 3 jaar wil investeren in zonnepanelen. Dat er nog niet massaal geïnvesteerd wordt hangt wellicht samen met de vragen die ondernemers nog hebben. Daarom hier het antwoord op de 5 meestgestelde vragen over zonnepanelen: 

Waarom kiezen ondernemers voor zonnepanelen?

Veel ondernemers moeten aan de slag met de Wet Milieubeheer. Zonne-energie is een goede investering, omdat je de kosten binnen 6 tot 8 jaar terug verdient. Ook bespaar je direct op je energierekening als je panelen geïnstalleerd zijn. Door de verschillende soorten, maten en prijzen kan er altijd een passend plan gemaakt worden voor jouw situatie.

1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Als eigenaar van een bedrijfspand mag je, mits er geen eisen zijn vanuit verzekeraar of het bevoegd gezag (gemeente, brandweer), zonnepanelen plaatsen. Ook als huurder kun je investeren in zonnepanelen, echter overleg vooraf met de verhuurder van je pand. Denk op tijd aan de goede dingen die bij een zonnestroomproject komen kijken. Laat je vooraf goed informeren. 

Niet ieder dak is geschikt om een groot aantal zonnepanelen te dragen. In de meeste gevallen worden zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd. Het plaatsen van zonnepanelen is altijd maatwerk. Voordat je plannen uit gaat voeren is het verstandig om de volgende zaken uit te laten zoeken: 

 • Is de constructie van het dak sterk genoeg om zonnepanelen te dragen? 

 • Hoe is de staat van de dakbedekking? 

 • Zijn er eisen vanuit de inboedel en opstal verzekeraar? 

 • Heeft het bevoegd gezag – bijvoorbeeld de gemeente of de brandweer – aanvullende voorwaarden? Mag je zonnepanelen plaatsen? Of zijn er bepaalde eisen waaraan je moet voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid?

2. Is mijn aansluiting geschikt voor zonnepanelen?

Ook hier is het weer de vraag wie de eigenaar van het pand is, zie vraag 1. Je kunt niet zomaar zonnepanelen aansluiten op het elektriciteitsnet. De aansluiting van het bedrijfspand moet geschikt zijn en moet anders verzwaard worden. Ook moet er voldoende transportcapaciteit zijn op het elektriciteitsnet. Samen met de door jouw gekozen zonnestroom-aanbieder loop je de volgende vragen door: 

 • Is er een aansluiting aanwezig, of moet die gerealiseerd worden? 

 • Is er voldoende transportcapaciteit op het net voor teruglevering? 

 • Is het dak sterk genoeg?

 • Hoeveel panelen kun je op het dak kwijt?

 • Hoeveel stroom wekken deze panelen gezamenlijk op?

 • Waar kunnen we de stroom inzetten?

 • Is de huidige elektra-aansluiting voldoende om het vermogen van de zonnestroominstallatie aan te kunnen? 

 • Is er voldoende transportcapaciteit beschikbaar (heb ik toestemming van de netbeheerder)? 

 • Zijn er nog aanvullende eisen vanuit verzekeraars of vanuit de lokale brandweer?

3.  Wat is de businesscase voor mijn zonnepanelen?

De precieze investeringssom voor jouw onderneming kunnen we je niet vertellen. De totaalprijs bestaat voor een groot deel uit de aanschafkosten voor de zonnepanelen, waarvan de hoogte afhankelijk is van meerdere factoren. Naast de aanschafprijs, zijn er ook nog installatiekosten en kosten voor montagemateriaal, bekabeling en omvormer(s). 

Een investering in een zonnestroominstallatie wordt gemiddeld in 8 tot 10 jaar terugverdiend. Volgens MilieuCentraal is de winst vergelijkbaar met een rente van 4 procent op een spaarrekening. En volgens hen kan daar geen bank tegenop. Het is ook niet voor niets dat je tegenwoordig op veel (bedrijfs)daken zonnepanelen ziet.

Een investering in zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker als je gebruik maakt van verschillende subsidiemogelijkheden. De belangrijkste is de SDE++ , en wie een aansluiting tot en met 3x80A heeft (een kleinverbruikaansluiting) valt onder de salderingsregeling. Begin op tijd met de voorbereidingen voor de SDE++ subsidie aanvraag. De timing is hierbij belangrijk! Laat je hierbij helpen door bijvoorbeeld KiesZon. Zij kunnen ook helpen bij vragen over of je wel in aanmerking komt voor deze subsidie.

4. Welke eisen stelt mijn opstal-/inboedelverzekering?

De zonnepanelen zitten 'aard-en-nagelvast' aan een pand. Dat betekent dat ze onder de opstalverzekering vallen. Tenminste, dit is als je een eigen bedrijfspand hebt. Ben jij huurder? Dan verzeker je zonnepanelen mee bij de inboedelverzekering. Alle verbeteringen die je zelf aanbrengt aan het gehuurde bedrijfspand, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, kun je via je inboedelverzekering verzekeren onder het onderdeel huurdersbelang. Het is van belang om de verzekeraar tijdig te betrekken als je gaat investeren in zonnepanelen.


Zonnepanelenverzekering?

Er zijn ook aparte verzekeringen voor zonnepanelen. Meestal dekt de opstalverzekering voldoende de zonnepanelen. Maar er zijn ook situaties die met een zonnepanelenverzekering wel verzekerd zijn en met een opstalverzekering niet. Lees daarom goed de voorwaarden. Goed om te weten: de premie van een zonnepanelenverzekering kan behoorlijk hoog zijn.


Verzekeringen voor zonnepanelen zijn altijd maatwerk door het groot aantal variabelen per situatie: 

 • Staat van het pand: een ouder pand met oudere isolatie is een ander verhaal dan een nieuwbouwproject.

 • Gebruik van het pand: wat is de financiële waarde van de activiteiten of producten in het pand?

 • Manier van bouwen: welke bouwmaterialen zijn er gebruikt en wat zijn hun brandwerende eigenschappen?

Ook zijn er grote verschillen tussen verzekeraars en de polissen veranderen voortdurend. Het is raadzaam om in een vroeg stadium de verzekeraar te betrekken in de plannen voor een zonnestroomsysteem. 

Jazeker! Zo kun je als ondernemer o.a. gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijvingen van milieu-investeringen. Als kleinzakelijke verbruiker mag je ook nog stroom terugleveren. Welke subsidie is wat voor jou?

5. Wat zijn financieringsmogelijkheden?

Het dakoppervlak en gebruik van het pand zijn belangrijke factoren om te beslissen over de financiering en de aanvraag voor subsidie voor zonnepanelen. Een grootverbruiker krijgt andere voordelen dan de MKB’er. KiesZon adviseert het volgende: 

Dakhuur

 • Grote daken, vanaf 7.000 m2

 • Laag energieverbruik binnen het pand

 • Pandeigenaar hoeft geen gebruiker te zijn van het pand

 • Bijvoorbeeld: distributiecentrum, logistiek pand, hal.

Koopconstructie

 • Daken vanaf 1.000 m2

 • Pandeigenaar hoeft geen gebruiker te zijn van het pand

 • Hoog energieverbruik binnen het pand

 • Bijvoorbeeld: grote bedrijven met hoog energieverbruik door koeling, verwarming, automatisering of machinegebruik.

Operational lease

 • Daken vanaf 5.000 m2

 • Pandeigenaar is ook gebruiker van het pand

 • Compleet verduurzamen van het energieverbruik in uw pand

 • Bijvoorbeeld: grote bedrijven met een hoge energievraag in het pand.

Auteur

Patty Sjerps