De 5 meestgestelde vragen over zonnepanelen

Van aantal m2 tot de kosten

05 november 2019

Uit onderzoek blijkt dat 4 op 10 ondernemers binnen 3 jaar wil investeren in zonnepanelen. Dat er nog niet massaal geïnvesteerd wordt hangt wellicht samen met de vragen die ondernemers nog hebben. Daarom hier het antwoord op de 5 meestgestelde vragen over zonnepanelen.

Energiebesparende maatregelen 2019

Steeds meer ondernemers willen energie besparen. Uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Essent bleek dat kostenbesparing voor 47% de belangrijkste motivatie is. Voldoen aan de wet nog niet echt, want bijna de helft heeft nog nooit van de Wet Milieubeheer gehoord. Misschien toch handig om eens iets meer over te lezen. Wat je reden ook is om antwoord te zoeken op je vragen over zonnepanelen - wij hebben de 5 meestgestelde vragen en de antwoorden!

Waarom kiezen ondernemers voor zonnepanelen?

Veel ondernemers moeten aan de slag met de Wet Milieubeheer. Zonne-energie is een goede investering, omdat je de kosten binnen 6 tot 8 jaar terug verdient. Ook bespaar je direct op je energierekening als je panelen geïnstalleerd zijn. Door de verschillende soorten, maten en prijzen kan er altijd een passend plan gemaakt worden voor jouw situatie.

Wat kosten zonnepanelen?

De precieze prijs voor jouw onderneming kunnen we je niet vertellen. De totaalprijs bestaat voor een groot deel uit de aanschafkosten voor de zonnepanelen, waarvan de hoogte afhankelijk is van het soort panelen dat je kiest: basis, comfort of premium. Naast de aanschafprijs, zijn er ook nog installatiekosten en kosten voor montagemateriaal, bekabeling en omvormer(s).

Heb je eenmaal zonnepanelen liggen, dan zijn ze vrijwel onderhoudsvrij. Check bij de aanbieder de aanvullende voorwaarden. Hoe gaan ze om met storingen of verminderde opbrengst? Essent biedt monitoring op afstand - zodat problemen of verminderde opbrengst gelijk opgemerkt en verholpen kunnen worden.

Zijn er subsidies of aftrekposten voor zonnepanelen?

Jazeker! Zo kun je als ondernemer o.a. gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijvingen van milieu-investeringen. Als kleinzakelijke verbruiker mag je ook nog stroom terugleveren. Welke subsidie is wat voor jou?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat hangt af van je jaarverbruik en hoeveel procent daarvan je wil opwekken met zonnepanelen. Het is slim om 20% meer Wp (=Wattpiek, de meeteenheid van zonnepanelen) aan te houden in je berekening dan je jaarverbruik in kWh. Zodra je weet hoeveel m2 zonnepanelen je nodig hebt, kun je met een leverancier gaan kijken naar een legplan.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor zonnepanelen?

Dat is afhankelijk van het aantal m2 zonnepanelen dat je nodig hebt. Je kunt zonnepanelen zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Hier houdt de leverancier rekening mee in het legplan. Je kunt vaak kiezen uit verschillende maten zonnepanelen:

  • Standaard panelen, 165 x 99 cm

  • Kleine panelen, 158 x 61 cm

  • Grote panelen, 195 x 99 cm

Hoe groter het paneel, hoe minder je er logischerwijs nodig hebt. Soms blijkt echter dat je met een mix van verschillende maten meer zonnepanelen kwijt kunt en dus ook meer zonne-energie kunt opwekken. De leverancier houdt hier rekening mee in het legplan, zodat jij altijd de meest gunstige situatie hebt.