De branchevereniging anno 2020

Passé of springlevend?

27 januari 2020

De branchevereniging heeft anno 2020 een beetje een stoffig imago. Maar is dit terecht? Nog steeds kent bijna elke branche een branchevereniging. Zeker voor ondernemers kan contact met collega’s uit dezelfde branche veel voordelen opleveren. Heeft lidmaatschap van een branchevereniging voor jou nut of niet?

Word lid van MKB Servicedesk

Een branchevereniging is een vereniging waar verschillende spelers binnen een branche hun krachten bundelen. Brancheverenigingen bieden uiteenlopende diensten aan. Ze behartigen het collectieve belang van de leden, bijvoorbeeld door te lobbyen in de politiek, onderzoek en deelname aan cao-onderhandelingen.

Daarnaast dienen ze ook het individuele belang, door bijvoorbeeld bemiddeling, juridisch advies en collectieve inkoop. Steeds meer brancheverenigingen hebben afdelingen gericht op specifieke regio’s of op jonge leden (zoals Jong Management, Jong Bouwend Nederland en JongNLingenieurs).

Voordelen branchevereniging

Lidmaatschap van een branchevereniging levert je de volgende voordelen op:

  • Je profiteert van veel kennis. Door kennisuitwisseling met andere leden, onderzoek vanuit de vereniging en deelname aan workshops en trainingen.

  • Je breidt je netwerk uit via de ontmoetingen, bijeenkomsten en ledenvergaderingen.

  • In sommige branches is lidmaatschap een teken van kwaliteit naar klanten toe. Denk aan het ANVR-keurmerk voor reisbureaus en BOVAG op het gebied van mobiliteit.

  • Ook een van de branchevereniging voordelen: de vereniging vertegenwoordigt jouw branche in de media en politiek, beschermt de reputatie van de branche en is scherp op de kwaliteit die jij en je collega’s leveren.

Heeft lidmaatschap van een branchevereniging nut?

Of lidmaatschap van een branchevereniging nut heeft, is van meerdere dingen afhankelijk. Van de vereniging, maar ook van jouw wensen. Verdiep je daarom in de voor jou interessante verenigingen voordat je lid wordt. Zet op een rij wat jij uit een lidmaatschap wilt halen en check of dit kan bij de verenigingen in jouw branche. Is dat het geval? Dan is het een goed idee om lid te worden en ga je gegarandeerd profijt hebben van de voordelen van je branchevereniging.