Helder blijven denken en anticiperen

Verbeter je mentale weerbaarheid

16 april 2020 04 november 2020

Hoe kom je sterker uit deze crisis? Hoe kun je onzekerheid in perspectief plaatsen en anticiperen op wat er nog komen gaat? Johan van der Put geeft tips om mentaal fit te blijven in crisistijd.

Word lid van MKB Servicedesk

Johan van der Put is Straight-Line Coach en helpt ondernemers mentaal weerbaar te zijn. In zijn podcasts met de naam ‘Black Swan Project’ legt hij uit hoe je overeind blijft in tijden van crisis.

Effectief blijven

In de eerste aflevering zoomt hij in op de plotselinge paniek die uitbrak door de coronacrisis. Ineens was het er! Wat nu? Hoe kun je effectief zijn (en blijven) in deze turbulente tijden? Beluister hieronder deel 1 van het Black Swan Project op Spotify:

Versterk jezelf

De uitbraak van de coronapandemie heeft grote gevolgen voor het persoonlijke en zakelijke leven. Hoe gaan we ermee om? Hoe kunnen we ons wapenen tegen wat er nog komen gaat? 

Van der Put: “De overheid helpt, dus we komen er wel. Dat hopen we, maar niemand heeft garanties. Je moet vooral jezelf wapenen tegen alles wat er gaat ontstaan in de komende periode. Zekerheid wordt afgestraft in deze periode. Zekerheid valt weg. Als ondernemer word je afgestraft wanneer je op zoek gaat naar zekerheid.”

Kijk vooruit, blijf helder denken

“Helderheid, anticiperen en vooruit kunnen kijken wordt beloond”, weet Van der Put. “En natuurlijk adequaat omgaan met de situatie.” Maar hoe kun je dat doen? Gewoon positief blijven?

“Negatief denken helpt je niet verder. Dat zorgt voor stress en vanuit stress is het onmogelijk om helder te kunnen denken. Positief denken is ook niet het antwoord. Dat kan zelfs een nadeel zijn in crisistijd”, benadrukt de Limburger. “Als er dingen niet goed gaan, is er geen reden om positief te denken.”

Volgens Van der Put is positief denken zelfs een gevaar. “Als je de toekomst niet realistisch kunt inzien, het nieuws in de wind slaat, vasthoudt aan je kijk op de wereld en denkt ‘het zal allemaal wel meevallen’, dan sla je de plank mis. Creëer jezelf, wees productief en waardevol. Dan kun je het in iedere economie redden.”

Helder en ‘eerlijk’ denken, zijn cruciaal voor iedere ondernemer. “Je moet kunnen zien waar we ons bevinden, zodat je kunt anticiperen op wat er mogelijk gaat gebeuren. Je moet dingen in perspectief plaatsen.”

Word geen slachtoffer van de crisis

Zorgen maken, goed of slecht? Van der Put plaatst twee Engelse termen tegenover elkaar: worry en concern. 

  • Worrying is een passief mindspel. Het gebeurt in je hoofd. Je maakt je zorgen over dingen die mogelijk kunnen gaan gebeuren. Dat is niet productief. Het kost vooral energie.

  • Concern gaat over betrokkenheid. Je gaat actief kijken naar: wat kan ik nu doen om impact te maken op de huidige situatie? Het helpt je in actie te komen.

Extra tips om de crisis te overleven:

  1. Erken het probleem. 

  2. Vraag je af: wat kan ik doen? 

  3. Versterk jezelf en je werknemers.

  4. Focus niet op dingen waar je geen controle over hebt.

  5. Focus op wat je krachtig maakt en de dingen die je doet. 

  6. Plaats dingen in perspectief, in de nieuwe context.