Waarom moet ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

1 op de 10 ondernemers raakt arbeidsongeschikt

02 mei 2018

"Ziek? Ik ben nooit ziek! Daarvoor ga ik geen dure verzekering afsluiten!" Een veelgehoorde reactie als het om een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat. Helaas is het risico vaak groter dan de meeste ondernemers denken.

De cijfers Ongeveer 50% van de zelfstandig ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten tegen de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt.

Grote gevolgen voor ondernemer Voor ondernemers kan arbeidsongeschiktheid een grote financiële klap betekenen. Door ziekte of een ongeval zal je inkomen tijdelijk drastisch omlaag gaan, terwijl je nog steeds kosten hebt die betaald moeten worden. De meeste ondernemers zijn prima in staat om kortstondige arbeidsongeschiktheid zelf op te vangen. Een langere periode waarin je niet kunt werken, kan het bestaan van je onderneming in gevaar brengen.

Is een AOV verplicht? Door de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (WAZ) in 2004, bestaat er nu geen wettelijke arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen meer voor zelfstandig ondernemers. Het enige waar je uiteindelijk bij arbeidsongeschiktheid op terug kunt vallen is de bijstand. Er kleven zeer grote financiële risico's aan arbeidsongeschiktheid. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering om dit risico in te dekken is dus een verstandige keuze.

Meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vind het antwoord op je vraag in de veelgestelde vragen