Winkelier moet zelf gaan betalen voor creditcardfraude van klanten

Verschuiving verantwoordelijkheid per 1-1-2008

15 december 2009

Winkeliers krijgen vanaf 1 januari 2008 zelf de rekening gepresenteerd voor fraude met creditcards. Eerst betaalde het verantwoordelijke bedrijf voor uitgifte van creditcards deze kosten. De verantwoordelijk gaat vanaf volgend jaar echter verschuiven. Mocht jouw klant een valse creditcard gebruiken, dan zit jij mooi met de kosten.

In de Telegraaf meldt PaySquare, het verantwoordelijke bedrijf, dat de fraude uit de hand loopt, vooral in de grote steden. Het probleem zit hem in het gebruik van ouderwetse apparatuur. PaySquare adviseert een EMV-betaalautomaat (Eurocard, Mastercard en Visa). Deze maken gebruik van chips in plaats van strips, iets wat minder gevoelig is.

Consequentie van deze overgang naar chips is dat alle oude betaalautomaten moeten worden aangepast of dat ondernemers nieuwe, dure apparaten moeten kopen om op die manier fraude tegen te gaan. "Als ze dat niet doen is dat hun verantwoordelijkheid", zegt Versteeg in Telegraaf. "En zullen ze dus zelf voor de kosten opdraaien als er wordt betaald met een valse of gestolen creditcard. Alle partijen in de betaalketen zijn verantwoordelijk voor het uitbannen van fraude. Winkeliers zullen dus hun software dienen aan te passen of nieuwe betaalautomaten moeten kopen."

Lees in dit artikel meer over creditcards, pinnen en veiligheid.