De echte netwerker geeft voor hij iets terug krijgt

15 december 2009

Relaties leggen en onderhouden, zakelijk netwerken. Er zijn boeken over volgeschreven, heel veel mensen zijn ermee bezig, ikzelf ook. Toch is het leuk om een echte netwerker te ontmoeten.

Ik ken Erik Visser van een netwerk in de regio Doorn. Ik heb hem nu een aantal keren ontmoet, maar nooit echt met hem verder gepraat. Niet bewust, maar het is er gewoon niet van gekomen, zoals dat wel vaker gaat.

Totdat wij op 21 juni jl. met de MKB Servicedesk een lokaal Speednetworking event van Business2day sponsorden en mijn collega ook een gesprek met Erik had. Ze zei tegen mij; "Je moet echt verder praten met Erik, bel hem even."

Een week later bel ik Erik, we maken een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor in Utrecht. Meteen een enthousiast open gesprek. Erik wilde mij graag introduceren bij een van zijn relaties, geen valse beloftes, meteen boter bij de vis. Hij maakt de afspraak meteen. Volgende week kan ik terecht voor een gesprek bij dit bedrijf waar ik veel aan kan hebben.

Netwerken gaat over "the power of recommendation" ( de kracht van het aanbevelen) en het geven van vertrouwen. Zoals Martijn Aslander (verbinder van mensen) schrijft op zijn weblog over "the trust-equation :"

Volgens de trust-equation is vertrouwen opgebouwd uit betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en intimiteit (sympathie), gedeeld door de positie van het ego. Mensen zijn, in het contact met anderen altijd op zoek naar indicatoren die iets aangeven over het bovenstaande. Op deze manier krijgen we houvast in het aangaan van contact met een ander, en het al dan niet doen van zaken.

Als je geen rekening houdt met deze zaken zal het veel langer duren alvorens iemand het aandurft om met je in zee te gaan.

Erik komt langs voor een kop koffie geeft mij een afspraak en verwacht er niet meteen iets voor terug, verkoopt niets, behalve een gunst. Natuurlijk werkt dit goed en is dit de basis van netwerken. Tijdens het gesprek vertelt hij mij over een nieuw project waar hij bij betrokken is. Voor mij is het een kleine moeite om hem in contact te brengen met een van mijn relaties, ik doe het dan ook meteen.

Lees meer over netwerken in de rubriek netwerken

Auteur

Willem Overbosch