Online reputatie belangrijk

Kom niet voor verrassingen te staan bij Google hits op jouw naam

15 december 2009

Als je jezelf 'Googlet' kan je soms schrikken van de resultaten. Je zakelijke contacten komen natuurlijk dezelfde informatie tegen als ze even een online zoektocht beginnen. Je online reputatie is dus van groot belang. Je kunt bij veel bedrijven terecht om je persoonlijke informatie op het web op te schonen.

Egosurfen

Online informatie over jezelf of je naasten kan onwelkom of schadelijk zijn. Er is een groeiend bewustzijn bij mensen over hun online imago. Van de Nederlandse werkgevers verzamelt zeker een kwart vooraf informatie over sollicitanten op internet, in de VS is dat inmiddels meer dan de helft. En voor het googlen naar jezelf bestaat inmiddels ook een werkwoord: egosurfen.

Online Reputation Management

Het beschermen van het online bedrijfsimago gebeurt al langer. Veel grote ondernemingen krijgen hulp van in zogeheten ORM (Online Reputation Management) en SERM (Search Engine Reputation Management) gespecialiseerde bedrijven, of zetten eigen communicatiepersoneel in, dat webforums afzoekt om te reageren op negatieve reacties van consumenten.

Particulieren

De laatste tijd groeit vooral de markt voor particulieren: steeds meer bedrijven leggen zich toe op het bewaken van de online reputatie van het individu. Het gaat hierbij niet om ingewikkelde digitale trucs: de webmaster, de auteur van het stuk of de internetprovider wordt gewoon benaderd met het verzoek de informatie te verwijderen of aan te passen.

Personal Branding

Het laten wissen van negatieve informatie die naar boven kan komen in zoekmachines is niet de enige manier om de persoonlijke webreputatie te verbeteren. Er komen steeds meer online diensten die zich richten op het promoten van door de klant gewenste informatie, waardoor de negatieve resultaten lager in de Google-resultatenlijst belanden. Nog meer dan het laten vernietigen van informatie, zal dit zogeheten personal branding, jezelf als een merk presenteren aan anderen, in de toekomst toenemen, verwachten de analisten.

Bron: nrc.nl

Lees ook:

- Hoe maak ik een website?

- Promotie van je website via Google.

- Juridische eisen aan een website