Ruim 1/3 van kappers lijdt aan RSI

Arbeidsinspectie gaat intensiever controleren

03 februari 2015

Ruim een derde van de kappers lijdt aan RSI of heeft rugklachten. Een vijfde van de kappers heeft een vorm van huideczeem. Dat meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag.

Ziekteverzuim

Huidallergieën, irritaties aan de luchtwegen en RSI zijn de belangrijkste oorzaken van het ziekteverzuim onder kappers, aldus het ministerie.

De komende maanden gaat de Arbeidsinspectie intensiever controleren bij duizend kapperszaken. Inspecteurs kijken of werknemers voldoende worden beschermd tegen lichamelijke overbelasting en chemische stoffen.

Beschikbaarheid juiste materialen

Ze willen vooral weten of werknemers met de juiste materialen werken, zoals in hoogte verstelbare stoelen of scharen met betere ondersteuning voor de vingers. 'Die zijn in steeds meer bedrijven wel aanwezig, maar worden niet altijd gebruikt door de werknemers', aldus de arbeidsinspectie.

Black hair-kappers

De controles van de Arbeidsinspectie richten zich ook op zogenoemde black hair-kappers die gespecialiseerd zijn in het knippen en behandelen van kroeshaar. Deze kappers gebruiken verhoudingsgewijs veel ongezonde haarcosmetica, zoals sterke ontkroezers en verf.

Kinderkappers

Verder gaat de aandacht uit naar kinderkappers die vaak in ongezonde houdingen hun werk moeten doen en naar kappersopleidingen waar toekomstige werknemers leren over een gezonde werkhouding en minder belastende kniptechnieken. 

bron: Het Financieele Dagblad, wiewathaar.nl

Lees ook: