Welke verzekeringen moet je als zzp'er in ieder geval afsluiten?

Een inventarisatie van je risico's

Fietsenmaker - ondernemer - starter - zzp'er

Toegegeven: risico’s inventariseren en verzekeringen afsluiten is niet de leukste klus, maar het moet wel gebeuren. Want zeg nou zelf: het geeft een prettig gevoel als je alles goed afgewogen en geregeld hebt.

Lekker met je vak bezig zijn zonder een baas die op je vingers kijkt. Dat is misschien wel het aantrekkelijkste aan zelfstandig ondernemerschap. Zélf verantwoordelijkheid dragen, zélf beslissingen nemen én – misschien wel het allerbelangrijkst – zelf winst maken. Dát maakt ondernemen leuk. Logisch gevolg is dat je ook zelf moet zorgen voor je administratie en zaken als verzekeringen. Er is geen werkgever meer die dat voor je regelt.

Risico's als zzp'er

Als zzp'er werk je keihard om je bedrijf op poten te zetten. Je gaat daarbij risico’s niet uit de weg, want dat hoort nu eenmaal bij zelfstandig ondernemen; zonder lef kom je nergens. Maar om te kunnen blijven ondernemen, is het wel verstandig om af en toe na te denken over de mogelijke risico’s. Want wat gebeurt er als je bedrijf afbrandt, je arbeidsongeschikt wordt of een klant weigert te betalen. Je kunt natuurlijk denken: die kosten vang ik zelf wel op. Maar zeker in het begin zullen je reserves dat niet toelaten en daar gaat dan je winst …

Voor elk risico een verzekering

Gelukkig bestaat er voor elk risico een passende verzekering. Voor zelfstandige ondernemers zonder personeel zou je in ieder geval de volgende verzekeringen moeten afsluiten:

Soorten verzekeringen 

Afhankelijk van je bedrijf en de sector waarin je werkzaam bent, zouden de volgende verzekeringen nuttig/noodzakelijk kunnen zijn:

  • Rechtsbijstand: de kans dat je verwikkeld raakt in een juridisch conflict is één op drie. De kosten voor een advocaat hebben grote invloed op je financiële situatie. Met de

    kunt je je hiertegen beschermen. Vaak zit bij deze verzekering ook een incassoservice en is het mogelijk om contracten te laten nakijken door juristen.

  • Vervoerdersaansprakelijkheid: dekt de contractuele aansprakelijkheid als je als vervoerder optreedt en er schade aan en/of verlies van zaken plaatsvindt die je moet vervoeren voor derden.

  • Zakelijke autoverzekering: dekt de schade die je kunt oplopen met de auto die je zakelijk rijdt.

  • Eigen Vervoerdersverzekering: dekt schade aan de eigen goederen die je zelf vervoert.

  • Werkmaterieelverzekering: dekt de risico’s die zijn verbonden aan het bezit en de exploitatie van werkmaterieel.

  • Computer Simple Risk Verzekering: dekt de risico’s die computers (voor administratief gebruik) met zich meebrengen, denk aan hackers of virussen. Maar ook als er koffie op je laptop valt, biedt deze verzekering uitkomst.

  • Elektronica- en Apparatuurverzekering: biedt een totaaloplossing voor alle technische schades, denk aan een pin-apparaat dat niet meer functioneert. Je kunt ál je apparatuur in één keer verzekeren. Je hoeft niet meer te specificeren welke apparaten je wil verzekeren. Het enige wat je moet doen, is doorgeven wat voor soort werkzaamheden je uitvoert.

  • Fraude- en Geldverzekering: zo’n verzekering kan nuttiog zijn als je mogelijk te maken kunt krijgen met fraude of als je geld of geldswaardige papieren (laat) vervoeren of bewaren, bijvoorbeeld op kantoor, in een winkel of woning. 

Wat vind je van dit artikel?