Merk en/of handelsnaam

Waarom zou je je handelsnaam ook als merk registreren?

02 augustus 2018

Niet elke handelsnaam is een merk en niet elk merk is een handelsnaam. Een merk is de naam waaronder je een product of dienst verkoopt. Een handelsnaam is de naam waaronder je een onderneming drijft. Het grote verschil tussen die twee is dat een merk onderscheidend vermogen moet hebben.

Sales, CRM, projectmanagement en facturatie in één eenvoudige tool

Een merk biedt je namelijk een monopolie op een naam. Je kunt géén claim leggen op een alledaags woord, zoals bijvoorbeeld 'travel' voor de verkoop van reizen. Handelsnamen daarentegen hoeven niet onderscheidend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Amersfoortse Levensverzekeringsmaatschappij.

Merkenregister

Het recht op een merk ontstaat uitsluitend door registratie in een Merkenregister. Dat is een register dat door de overheid wordt beheerd en waar de overheid ook regels voor heeft gesteld. De overheid bepaalt in eerste instantie of een merk onderscheidend genoeg is om geregistreerd te worden. In laatste instantie is dat altijd de rechter. Het beschermingsgebied is afhankelijk van de landen waarvoor je dekking vraagt. De regels voor registratie verschillen per land.

Het recht op een handelsnaam ontstaat uitsluitend door gebruik van de handelsnaam. Inschrijving van de naam van een bedrijf moet bij de Kamer van Koophandel worden gedaan, maar is geen voorwaarde voor bescherming. Handelsnaam bescherming is beperkt tot het gebied waarbinnen de handelsnaam bekendheid geniet. Dat kan zijn locaal, regionaal of landelijk.

Welke rechten heeft een merkhouder?

Op basis van een merkregistratie kan je in beginsel optreden tegen gebruik van een jonger, gelijkend merk of gelijkende handelsnaam voor verwante producten of activiteiten én tegen elk ander gebruik van een overeenstemmend merk voor zover hierdoor schade kan ontstaan. Het merkenrecht biedt een ruimere bescherming dan het handelsnaamrecht.

Rechten handelsnaamhouder.

Op basis van een oudere handelsnaam kun je optreden tegen een jongere handelsnaam indien er verwarringsgevaar te duchten is. Indien je op basis van een oudere handelsnaam wilt optreden tegen een jonger merk zonder dat je over een oudere merkinschrijving beschikt, dan kun je slechts een beroep doen op de rechtsregels inzake de onrechtmatige daad. Dat is een veel moeizamere procedure om je recht te halen.

Merk kan handelsnaam en handelsnaam kan merk zijn

Een benaming kan zowel merk én handelsnaam zijn: indien de ondernemer producten levert die de naam van het bedrijf dragen zoals bij Shell of Philips, is de samenloop van merk en handelsnaam duidelijk. Bij dienstverleners als ABN AMRO of Connexxion is dat iets moeilijker vast te stellen. Maar in het algemeen kan men stellen dat als een onderneming onder de handelsnaam ook diensten aanbiedt, er sprake is van een merk.

Registratie van de handelsnaam als merk is zonder meer noodzakelijk indien de handelsnaam ook als merk wordt gebruikt voor producten of diensten.

Het is daarom verstandig om de handelsnaam tevens als merk te registreren.

Bron: Theo Visser, Novagraaf

Wil je aan de slag met het verbeteren van jouw verkoopproces? Probeer dan eens een CRM systeem. Je kunt nu gratis 14 dagen testen bij Teamleader - zij bieden een ‘alles-in-één’ tool aan voor CRM, sales, facturatie en projectmanagement. Probeer het hier gratis uit.