Winkeliers moeten letten op kassabonfraude

Gestolen spullen worden regelmatig teruggebracht naar winkel

15 december 2009

Winkeliers moeten veel zorgvuldiger omgaan met kassabonnen. Zij moeten kassabonnen niet rond laten slingeren en ook moeten kassabonnen veel beter gecontroleerd worden, wanneer klanten gekochte spullen inleveren. Dit heeft het Platform Detailhandel Nederland aangegeven.

Volgens een schatting van het Platform Detailhandel Nederland is er per jaar 5 á 10 miljoen euro gemoeid met kassabonfraude. Het lijkt er zelfs op dat er professionele dieven achter deze nieuwe vorm van diefstal zitten.

Het komt ook voor dat dieven net gekochte spullen van klanten roven inclusief plastic tasje. In dat plastic tasje zit vaak de kassabon. Op deze manier kunnen dieven erg makkelijk de gestolen spullen in een ander filiaal terugbrengen en het aankoopbedrag terugkrijgen.

Het Platform Detailhandel Nederland adviseert winkeliers dan ook om de kassabon niet in het plastic tasje te stoppen, maar apart aan de klant mee te geven. Verder moeten prullenbakken regelmatig geleegd worden en rondslingerende kassabonnen opgeveegd worden, zodat dieven ook deze bonnen niet kunnen misbruiken voor hun fraudepraktijken.