In de verdediging 1

Computer beveiligen met behulp van virusscanner en firewall

09 februari 2018

Er zijn verschillende oplossingen om je bedrijfsinformatie te beveiligen en de risico's te beperken. Ten eerste is het belangrijk om een virusscanner en firewall aan te schaffen.

Virusscanner

Een virusscanner herkent schadelijke bestanden die je computer proberen binnen te dringen en kan deze tegenhouden. Hiermee ben je in de meeste gevallen goed beschermd tegen schadelijke bestanden en programma's en kun je veel tijd en geld besparen die anders aan verwijdering en reparatie waren opgegaan. Je kunt hiervoor software aanschaffen bij elke IT-leverancier. McAfee en Norton zijn de bekendste namen, eTrust EZ Antivirus is het eerste jaar gratis. Gratis voor niet-zakelijke gebruikers zijn AVG Free en AntiVir. Overigens bieden veel providers als service het gratis gebruik van een virusscanner aan. De virusscanner herkent bedreigingen aan de hand van een bestand met virusdefinities. Zorg ervoor dat je zeer regelmatig (liefst dagelijks) de laatste updates van deze definities installeert, zodat ook de nieuwste virussen worden herkend. De meeste virusscanners beschikken over een eenvoudige automatische update-faciliteit. Op de sites van de leveranciers van virusscanners vind je vaak ook gratis online virusscanners. Die kunnen je systeem op de aanwezigheid van virussen of wormen scannen zonder dat je daarvoor een antivirusprogramma geïnstalleerd hoeft te hebben. Vaak kun je via zo'n site ook een virus of worm verwijderen. Een online scanner maakt een virusscanner op je computer niet overbodig. Want die kan een virus of worm detecteren nog vóórdat deze je systeem kan binnendringen. Een online virusscanner is wel een prima noodoplossing om virussen of wormen te detecteren en verwijderen die al in het systeem zitten. Een goede online-scanner is Housecall.

Firewall

Een firewall controleert alle communicatie die je computer in- en uitgaat en laat alleen toegestane gegevensuitwisseling door. Je bepaalt zelf wat je wel en niet wilt toestaan. Let op: als je besluit voor de veiligheid helemaal niets meer door te laten, hebt je geen contact meer met het internet. Ga dus selectief te werk. Overigens concludeerde de Consumentenbond onlangs nog na een test dat veel firewalls onvoldoende bescherming bieden. Gebruik dus naast een firewall altijd een goede virusscanner. Er zijn diverse oplossingen beschikbaar van de bekende namen Norton en McAfee. De volgende producten zijn voor privégebruik gratis en ook zeer goed: Sygate, Kerio en Zone Alarm.

Windows XP heeft een eigen firewall ingebouwd. Met het Service Pack 2 staat deze automatisch ingeschakeld. Voor de thuisgebruiker is deze firewall wel goed genoeg. Bij zakelijke belangen van het goed functioneren van het systeem en veel gebruik van het internet, doe je er goed aan de XP-firewall door een van de bovengenoemde te vervangen. Als je je hele netwerk in één keer wilt beveiligen, kun je ook een hardware-firewall gebruiken. Dit is een kastje dat je tussen de computers en het internet plaatst, bijvoorbeeld een van leverancier Linksys. Moderne routers en breedbandmodems hebben vaak een firewall aan boord. Goedkopere oplossing is om een oude PC te gebruiken waar je het gratis pakket Smoothwall op installeert. Met een hardwarematige firewall creëer je extra veiligheid, maar het is verstandig daarnaast een software-firewall te installeren op iedere PC die via een breedbandverbinding permanent met het internet in verbinding staat.