In de verdediging 4

Bestanden vernietigen, back-ups maken, redundant uitvoeren en attachments blokkeren

10 februari 2010

Er zijn verschillende oplossingen om je bedrijfsinformatie te beveiligen en de risico's te beperken. Voorbeelden daarvan zijn het vernietigen van bestanden, back-ups maken, redundant uitvoeren en attachments blokkeren.

Bestanden vernietigen

Als je een oude computer weggooit, is het aan te raden alle bestanden op de harde schijf te vernietigen. Dan is het helaas niet genoeg om de bestanden te verwijderen via de Windows-verkenner. Zelfs als je je gehele schijf opnieuw formatteert, zijn sommige gegevens nog te achterhalen. Het is daarom aan te raden om software te gebruiken voor het veilig verwijderen van gegevens. Je kunt hiervoor gratis software downloaden, bijvoorbeeld het programma Eraser. Wanneer je hiermee een bestand verwijdert, is het pas écht verdwenen. Wil je een gehele harde schijf op een veilige manier formatteren, gebruik dan de gratis versie van Active Killdisk.

Back-up

Als je regelmatig back-ups maakt van de belangrijkste bestanden en deze buiten je bedrijf bewaart, ben je er altijd van verzekerd dat je bedrijf door kan. Het beste is natuurlijk een dagelijkse back-up. Alle Windows-versies bevatten een back-upfaciliteit onder het menu 'systeemwerkset', die je met een wizard op een eenvoudige manier back-ups laat maken. Je kunt ook speciale software aanschaffen, maar het gratis Cobian, SyncBack en Version Backup zijn werkbare gratis alternatieven, die wel meestal iets beperktere mogelijkheden kennen. Er zijn ook hardware back-upservers beschikbaar die voortdurend alle bestanden kopiëren.

Redundant uitvoeren

Redundantie betekent 'overbodigheid'. Als je systemen redundant uitvoert, betekent dit dat je overcapaciteit creëert. Deze overcapaciteit is dan in te zetten tijdens piekbelasting of in noodgevallen. Vaak worden hele systemen dubbel uitgevoerd. Als de één ermee ophoudt, zet je gewoon de andere aan. Dit wordt bijvoorbeeld noodzakelijk als je ordersysteem altijd bereikbaar moet zijn voor je klanten of als je een internetwinkel hebt. Ook zijn soms alleen bepaalde onderdelen redundant te maken. Zo voeren veel bedrijven hun harddisks dubbel uit. Beide disks kunnen het op elk moment van de andere overnemen. Je kunt ondertussen één van de schijven vervangen. Omdat veel computermoederborden hiervoor Raidtechnologie hebben ingebouwd, is deze vorm van redundantie zeer betaalbaar.

Attachments blokkeren

De meeste moderne computervirussen verspreiden zich per e-mail, als attachment. Ga daar dus zeer voorzichtig mee om. Ook als bestanden van bekenden afkomstig lijken te zijn, kunnen zij in werkelijkheid door een virus of worm verstuurd zijn. Voor zowel Outlook als Outlook Express zijn patches beschikbaar om het openen van mogelijk schadelijke bestanden te blokkeren. De meeste andere emailprogramma's kennen ook een dergelijke mogelijkheid. Deze attachmentblokkade is voor de meeste computergebruikers een zinvolle bescherming; zet hem dus standaard aan.