Bepaal je prioriteiten bij computerbeveiliging

Honderd procent veilig kan niet

12 juni 2017

Beveiligen lijkt zo eenvoudig. Maar hackers blijven nieuwe manieren vinden om toch binnen te dringen in je computersysteem. Neem dus maatregelen om de gevaren in te dammen en bepaal wat een aanvaardbaar risico is.

Whitepaper 'Benut je online kansen: cloud computing'

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Bepaal voor je gaat beveiligen waar je prioriteiten liggen. Zo kun je het beschikbare geld zo effectief mogelijk besteden. De prioriteiten zijn uiteraard voor ieder bedrijf anders. Niet alle bedrijven maken evenveel gebruik van email, internet of bedrijfsapplicaties. Bovendien is niet ieder bedrijf even afhankelijk van ICT. Een schoenmaker zal bijvoorbeeld minder gebruik maken van internet dan een marketing.

Wat is passende beveiliging?

Als je passend beveiligt, maak je een afweging tussen de risico's en de kosten. Als je met zeer gevoelige gegevens werkt, moet je deze zwaarder beveiligen dan minder gevoelige gegevens. Je moet er uiteraard rekening mee houden dat zwaarder beveiligen meer geld kost.

Klantgegevens

Als je gehackt wordt en al je klantgegevens gestolen zijn, is dit een ramp voor jou en je klanten. Enerzijds gaat het jou flink veel geld kosten. Anderzijds liggen de gegevens van je klant op straat, waardoor het vertrouwen weg is. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) verplicht je om klantgegevens goed te beschermen. Een manier om persoonsgegevens te beschermen is door ze te versleutelen.

Antivirus pakket

Hoe klein je bedrijf ook is, een goed antiviruspakket is nooit een overbodige luxe. Zo houd je de meeste gevaarlijke software alvast buiten de deur. Een antiviruspakket hoeft niet veel te kosten, maar bespaart je meteen een hoop narigheid.

Mensenwerk

Hoeveel geld je ook uitgeeft, beveiligen blijft mensenwerk. Als de beveiligingsmaatregelen voor de medewerkers veel ongemak opleveren, loop je grote kans dat ze ze gaan omzeilen. Met alle risico's van dien. Zijn je medewerkers nonchalant met hun wachtwoorden, dan kan geen peperdure firewall je redden. Zorg dus dat iedereen in het bedrijf zich bewust is van het belang van beveiliging.