Wat is een kredietverzekering?

Over kredietverzekeringen en wanneer je ze nodig hebt
De term kredietverzekering is een dubbele: twee verschillende verzekeringen vallen onder deze naam. En daaronder vallen dan ook nog meerdere manieren om je te verzekeren. Hier lees je hoe het precies zit met kredietverzekeringen, en welke goed zou zijn voor jouw bedrijf.
Je debiteurenproces efficiënter maken?
Klik hier
Bekijk hier hoe dit kan!
Lees verder
Wil je facturen sneller betaald hebben?
Klik hier
Klik dan hier!
Lees verder
Let op als je een kredietverzekering afsluit. De term kredietverzekering wordt voor twee zeer verschillende verzekeringen gebruikt.
 

Kredietverzekering: aflossing van eigen krediet

In sommige gevallen wordt met een kredietverzekering de verzekering van eigen krediet bedoeld. Het kan je zomaar overkomen dat je (langdurig) ziek wordt, of (tijdelijk) werkloos. Als je deze verzekering afgesloten hebt, ben je er zeker van dat de aflossing van jouw lening doorgaat als jij het even niet kunt betalen. Meestal betaal je een percentage van het maandelijkse aflossingsbedrag dat je verzekert. Bij arbeidsongeschiktheid en onvrijwillige werkloosheid wordt dit aflossingsbedrag dan voor een bepaalde tijd door de verzekering voor jou betaald.
 

Kredietverzekering: debiteurenbedragen

In andere gevallen wordt met een kredietverzekering de verzekering van debiteurenbedragen bedoeld. Ook al heb je van tevoren uitgezocht of je klanten betrouwbaar zijn, het kan gebeuren dat de rekeningen die je gestuurd hebt niet betaald worden. Je hebt dan zelf al geld aan deze klant besteed, en lijdt hierdoor verlies. Met een kredietverzekering kun je dit voorkomen. De verzekering draait dan op voor de kosten wanneer een klant de rekening niet kan betalen. Als een klant niet wíl betalen, wordt er niet uitgekeerd.
Van deze kredietverzekeringen bestaan verschillende soorten:
  • Een verzekering per transactie
  • Een verzekering per debiteur
  • Een kredietverzekering per land
  • Een omzetverzekering
Een verzekering per transactie kan handig zijn als je af en toe een zeer groot bedrag van een klant ontvangt. Heb je een klant van wie je regelmatig grote bedragen ontvangt, dan kun je een verzekering per debiteur (klant) overwegen. Deze beide varianten zijn in de markt echter doorgaans alleen verzekerbaar bij grotere volumes. Doe je voornamelijk zaken met één of enkele landen? Dan kun je een verzekering per land afsluiten. De omzetverzekering is de meest uitgebreide en meest gebruikelijke kredietverzekering. Hierbij wordt je gehele omzet verzekerd tegen het niet-betalen door klanten. In ruil voor een goed gespreide portefeuille kan een verzekeraar vaak een aantrekkelijke premie aanbieden.
 

Preventie en incasso

Een kredietverzekeraar kan je ook helpen bij het voorkomen van betaalproblemen. Kredietverzekeraars verzamelen namelijk gegevens van bedrijven rechtstreeks en betalingservaringen die andere leveranciers hebben gehad met jouw (potentiële) afnemer. Al die informatie kun je in een rapport of advies opvragen voor je zaken gaat doen met een bepaalde klant. Daarbij geven kredietverzekeraars (net als kredietinformatiebureaus) ook een score van kredietwaardigheid (rating) waarmee je snel kunt zien hoe groot de kans is dat je klant gaat betalen. Ook kan een kredietverzekeraar je ondersteunen bij een incassotraject door druk te zetten op klanten die (structureel) niet op tijd betalen.
 
Door je te verzekeren hoef je je geen zorgen meer te maken over betalingen. Je loopt als ondernemer immers geen risico meer op dit gebied. Nooit meer word je badend in het zweet wakker: zullen ze wel betalen?! Bereken eens wat het jouw organisatie kost als een grote opdrachtgever plotseling niet meer betaalt. Hierbij vergeleken is een verzekering vaak een zeer kleine investering.
 

Meer weten over zorgeloos debiteurenbeheer? Goed debiteurenbeheer verkleint namelijk de kans op financiële zorgen. Bekijk in deze brochure van Payt hoe je zorgt dat je sneller betaald krijgt en meer tijd creëert voor je klanten.


Zeker van je geld

Bekijk de talkshow met ondernemer Marco van Veen
Hoe kun je ervoor zorgen dat je op tijd je geld krijgt? Marco van Veen vertelt hoe hij het heeft aangepakt. Met zijn bedrijf, SolarNRG, heeft hij te maken met veel kleine en aantal hele grote klanten. In het verleden heeft hij veel geld verloren door niet-betalende klanten. Nu heeft hij zekerheid.
zeker-geld-voorkom-betalingsrisico-25216114057.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten