Met welke installatietechnische aanpassingen kan ik energie besparen?

Energie besparen met apparaten voor verwarming en verkoeling

18 september 2013

Apparatuur voor verwarming en koeling geeft je veel kansen om energie te besparen. Fabrikanten richten zich meer en meer op zuinigheid, maar ook door goed onderhoud kun je als ondernemer zelf al voordeel behalen.

De meeste mkb'ers hebben een centrale verwarming in hun bedrijfspand, maar die werken cv's lang niet allemaal optimaal. Oudere systemen zijn onnodig milieuvervuilend, onpraktisch en verbruiken veel energie. Vervang deze traditionele cv-systemen door energie besparende hoogrendementsketels (hr-ketel). Hoewel het misschien wat vreemd klinkt, kan deze een opbrengst van meer dan honderd procent geven. De ketel wint namelijk warmte terug uit de verbrandingsgassen en voegt deze aan het verwarmingswater toe. Deze terugwinst tel je bij de ‘normale’ opbrengst op. De terugverdientijd kan rond de 2,5 jaar liggen. Wil je niet tot vervanging overgaan? Zorg er dan voor dat je je huidige ketel goed onderhoudt en dat hij op de juiste manier is ingesteld. Dat kan het verbruik optimaliseren.

Isolatie en ventilatie

Ook ventilatoren en airco’s zijn steeds energiezuiniger geworden. Vaak blijkt dat de warme lucht die koelingapparaten afvoeren, in dezelfde ruimte blijft. Op deze manier moet de airconditioning juist harder werken om de lucht te koelen. Let er dus goed op dat de lucht naar buiten wordt afgevoerd. Het is sowieso verstandig om maatregelen te nemen om warmte – in de zomer – buiten te houden. Al is het maar door simpelweg de zonwering naar beneden te doen. TNO heeft onderzocht dat je hiermee tot een derde aan koelenergie kunt besparen.

Uiteraard zijn isolatie en ventilatie van grote invloed op het klimaat in je bedrijfspand. Houd hier rekening mee. Het komt nog te vaak voor dat ondernemers aan de ene kant besparen, terwijl aan de andere kant extra energie nodig is om de temperatuur te reguleren.