Hoe regel ik de catering binnen mijn onderneming?

Waar moet je op letten bij uitbesteding van de catering?

Lekker eten is belangrijk. Dat geldt niet alleen voor thuis, maar ook voor op het werk. Een feit blijft, smaken verschillen. Daarom kan het best lastig zijn om de ideale catering te vinden. Wat schotel jij je werknemers voor?

Wel of niet uitbesteden?

Iedere onderneming heeft te maken met een bepaalde vorm van catering. Alleen is het de vraag of jij de taken die hierbij komen kijken uitbesteed of op je eigen schouders neemt. Heb jij een kleine onderneming dan is er vaak prima onderling iets te regelen. Zo kan je bijvoorbeeld om de beurt boodschappen doen voor de lunch waarbij iedereen een paar euro in een potje doet. Of een eigen koffiezetapparaat neerzetten waar iedereen gebruik van kan maken. In kleine ondernemingen zijn deze regelingen vaak al voldoende en is het inkopen van catering niet efficiënt. Bestaat jouw onderneming uit meer dan ongeveer 40 fulltimers dan zou het verstandig zijn deze taken te uitbesteden. Dit scheelt een hoop tijd en geregel.

Waar moet ik op letten?

Bij het zoeken van de juiste cateringservice moet je jezelf eerst afvragen wat jij je werknemers aan wilt bieden. Ga je voor low budget of mag het eten toch best een beetje luxe zijn? Er zijn zoveel mogelijkheden dat het soms best een beetje verwarrend is. De kwaliteit van de producten is erg belangrijk, dus let hier op. Een goede check hiervoor is het HACCP-keurmerk. De producten van bedrijven met dit keurmerk voldoen aan strenge eisen. Om dit keurmerk te behouden wordt er bij deze bedrijven halfjaarlijks een controle uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken of het eten bijvoorbeeld op de juiste temperatuur is en of de hygiëne op peil is. Je kunt natuurlijk ook zelf een kijkje nemen in de keuken van een cateringbedrijf. Zodoende kun je met eigen ogen beoordelen of het aan de eisen voldoet die jij stelt aan de catering voor jouw onderneming. Kies dus voor een leverancier met dit keurmerk.

Ook kan een speurtocht op internet naar ervaringen van andere ondernemers de nodige informatie opleveren over een bewust cateringbedrijf.

Let ook op de werknemers van een cateringbedrijf. Wil je dat jouw medewerkers bediend worden door een vrolijke tante die met iedereen een praatje maakt of juist door iemand met een zakelijke uitstraling?

Wat voor voor typen contracten zijn er?

De meeste cateringbedrijven bieden twee soorten contracten aan:

  • De aanneemsom: Dit houdt in dat voor een vast bedrag een pakket diensten wordt geleverd voor rekening en verantwoordelijkheid van de cateraar.

  • Prestatiecontract: Dit houdt in dat de kosten worden bepaald door het budgetteren van de verwachte omzet die in jouw bedrijf kan wordt behaald.

Bij deze eerste contractvorm ligt het risico bij het cateringbedrijf. Wordt er veel verkocht, is de winst voor hen. Wordt er weinig verkocht, dan is het eventuele verlies ook voor hen.

Het prestatiecontract is meer in balans wat dat betreft. De meevallers en de tegenvallers worden door de opdrachtgever en het cateringbedrijf gedeeld.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de kwantiteit. Wat krijgt jouw werknemer voor zijn geld? Volgens recente cateringonderzoeken geeft een medewerker gemiddeld 2,41 euro uit aan een maaltijd. En het verschilt natuurlijk weer per aanbieder hoeveel boterhammetjes jouw medewerker voor dit bedrag krijgt? Het is dus belangrijk dit goed te vergelijken. Je moet een balans zien te vinden tussen kwantiteit en kwaliteit.

Bron: Bizz

Wat vind je van dit artikel?