Hoe houd ik mijn werk-privé balans onder controle?

Balans is het antwoord op veel problemen

08 april 2020 05 november 2020

We streven het vaak na, maar in de praktijk is het toch vaak lastig. Je wilt een succesvolle onderneming runnen, je gezin tevreden houden, voldoende sporten, gezond eten en als het kan ook nog af en toe tijd voor jezelf hebben. Wanneer jouw bedrijf risico loopt, kan de balans doorslaan naar werk. Hoe voorkom je dat je elke avond uitgeblust op de bank ploft?

Het beste voor je mensen, ontwikkel je bedrijf

Energie verdelen

Het leven gaat snel en tijd vliegt voorbij. Het zijn clichés, maar zo voelt het voor velen. Ondertussen voel je je te moe om te sporten of überhaupt aan een hobby te denken. Feit blijft dat je maar één leven hebt waarin je je - vaak schaarse - vrije tijd zo zinvol mogelijk moet invullen. Kijk dus vooral eens kritisch naar waar jij je tijd aan besteedt. Heb je hier geen inzicht in? Dan kan Timeular een goede uitkomst zijn. Delegeer of schrap taken die teveel tijd in beslag nemen zodat jij tijd én energie overhoudt. 

Meer genieten

Hoe meer je probeert te doen, hoe meer je zaken ‘half’ gaat doen en te weinig focus krijgen. Met veel projecten en verplichtingen op je bord is het zaak om de balans te bewaren, maar dit is iets wat je moet trainen zodat het vanzelf eenvoudiger wordt. Hoe doe je dat? Simpelweg door minder te doen. Kies zaken die echt bijdragen aan je geluk. Probeer minder perfectionistisch te zijn. Maak zaken minder gecompliceerd. Schrap bijvoorbeeld onnodige stappen uit een bedrijfsproces, automatiseer taken en definieer de écht noodzakelijke prioriteiten. Hierdoor komt tijd vrij om écht te kunnen genieten van zaken waar je gelukkig van wordt. 

Effectief opladen

Geef je een nieuwe invulling aan je werk-privé balans, houd dan vooral in je achterhoofd dat je de eventuele negatieve gevolgen omzet naar een voordeel. Bedenk dat je na een uurtje sport weer frisser na kunt denken en dat een moment met je kinderen je een ontspannen, gelukkig gevoel geeft. Daarnaast zijn er tal van tools die je kunnen ondersteunen in een ontspanningsmoment voor jezelf. 

Timemanagement

Om spanning te voorkomen is het een must om goed te plannen (timemanagement). Plan je werkactiviteiten én je vrije tijd activiteiten. Zo voorkom je dat de balans teveel naar werk of naar privé verschuift of dat er geen verschil meer zit tussen beiden. Maak een efficiënte indeling van je dag en doe één ding tegelijk. Een handige tool die je hierbij kan helpen is Google Keep.


Hoe laat je personeel groeien, presteren en plezier te hebben? Lees hoe je investeert in de beste begeleiding en ontwikkeling voor je het hele bedrijf via de pagina Het beste voor je mensen, je bedrijf.