Google verandert manier van zoeken

Grote gevolgen voor zoekmachinemarketing

29 augustus 2012

Het wordt belangrijker om relevante en originele content op je website te plaatsen. Google heeft namelijk een wijziging in haar algoritme aangebracht. Doel is meer 'high quality websites' bovenaan de zoekresultaten te krijgen.

De wijziging in het algoritme zal waarschijnlijk zo'n 12 procent van de zoekopdrachten doen veranderen. In eerste instantie wordt de wijziging alleen in de VS doorgevoerd, later volgt de rest van de wereld. De wijzigingen kunnen veel invloed hebben op SEO, inclusief de manier waarom websites geld verdienen aan Google-search. 

Waarom een ander algoritme?

Nog te vaak komen niet-relevante websites bovenaan de zoekresultaten te staan, merkt Google. Input krijgen ze van hun in 2008 samengestelde Search Quality Team en gebruikers van de zoekmachine. In Google Chrome kun je bijvoorbeeld instellen dat bepaalde websites niet in je zoekresultaten worden weergegeven, de zogenaamde Chrome Personal Blocklist-applicatie. Onder andere de inhoud van deze blocklists wil Google gebruiken om websites van lage kwaliteit te identificeren. 

Wat betekent dat voor mijn website?

Het doel van Google is voornamelijk om de ranking van websites die weinig toegevoegde waarde hebben te verlagen. Met andere woorden: die komen lager in de zoekresultaten te staan. Dit zijn vooral sites die content kopiëren van andere sites, maar wellicht ook verzamelsites (zoals startpagina's). Websites die originele en inhoudelijk sterke content publiceren krijgen meer kans om bovenaan de resultaten te komen. Omdat dit vrij vage voorwaarden zijn, is het eigenlijk lastig om de SEO van jouw website hierop aan te passen.

Een ander gevaar schuilt hem in het feit dat elke gebruiker willekeurig zoekresultaten kan filteren (door de blocklists). Dit betekent dat iedereen een andere lijst krijgt bij het intypen van dezelfde zoekvraag. Het wordt daardoor moeilijker om de effecten van je SEO te meten. 

Wat kun je doen?

Bron: Dutch Cowboys

Auteur

Liesbeth Meenink