Hoe werkt Search Engine Advertising (SEA)?

Hoe kan ik online adverteren?

12 oktober 2018

De eerder besproken manieren om je website beter gevonden te laten worden, zijn niet de enige methodes om extra bezoekers te genereren. Met behulp van advertenties (SEA) trek je ook bezoekers naar je website.

Wat is Search Engine Advertising?

Bij Search Engine Advertising (SEA) maak je betaald reclame voor je producten en diensten in zoekmachines. Hiermee kan je beter gevonden worden op woorden die heel relevant zijn voor jouw bedrijf. Je vergroot als het ware je relevantie en vindbaarheid. Voorbeelden zijn BingAds van Microsoft en het bekendere Google AdWords.

Hoe werkt SEA?

Koop je bij Google of Bing Ads een advertentie, komt je advertentie boven of rechts naast de zoekresultaten te staan. Google Adwords en Bing Ads werken met een zogenoemd pay-per-click systeem: Voor elke keer dat een bezoeker op je advertentie klikt, betaal je een vast bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de populariteit van een zoekwoord en onder andere de kwaliteit van je advertentie en website. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt uitgeven, wat je maximale budget per dag is dat je aan kliks op je advertentie wilt uitgeven. Is je maximale bedrag bereikt, dan verschijnt je advertentie die dag niet meer bij het door jou gekozen zoekwoord. Google en Bing Ads streven ernaar om jouw advertentie zo optimaal over de dag te vertonen. Je kan er ook voor kiezen om je advertentie op bepaalde tijden te vertonen.

Tips voor SEA 

  1. Gebruik een keywordtool, zoals de Google Keyword Tool of Bing Trefwoordonderzoek, waarmee je heel specifiek kunt bepalen welke woorden veel verkeer naar je website kunnen genereren. Een andere mogelijkheid is Google Insights for Search. Daar kun je de trend van een zoek woord in bepaalde categorieën, gebieden en periodes bekijken. Dan krijg je een handige grafiek van bijvoorbeeld het aantal keren dat mensen tussen 2004 en 2011 naar het woord pen in Nederland hebben gezocht.

  2. Vind je het te lastig? Je kunt het ook uitbesteden. Er zijn veel bedrijven die precies voor je uit kunnen zoeken welke zoekwoorden effectief zijn voor jouw bedrijf. Google biedt bijvoorbeeld gratis hulp bij Adwords.

Auteur

Patty Sjerps