Hoe huur ik tijdelijk personeel in?

Stappenplan tijdelijk personeel inhuren via een uitzend- of detacheringsbureau
Heb je tijdelijk personeel nodig, dan kun je dit inhuren via een intermediair, zoals een uitzend- of detacheringsbureau. Met welke wettelijke regels moet je rekening houden? Volg dit stappenplan.
Meer weten over flexibel personeel?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Meer weten over ontslag?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
1. Identiteit controleren en vastleggen
Huur je een nieuwe medewerker in, dan moet je de identiteit van je arbeidskracht controleren aan de hand van een origineel identiteitsbewijs. Een kopie ervan bewaar je in je administratie. De kopieën moet je tot zeven jaar na afloop van de werkzaamheden of inhuurperiode bewaren.
 
2. Werkvergunning controleren
Huur je via je intermediair iemand in van buiten de EER/Zwitserland of uit Roemenië of Bulgarije, dan moet je controleren of iemand een tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) heeft. De intermediair moet die voor je tijdelijke werknemer aanvragen. Laat je iemand van buiten de EER/Zwitserland of uit Roemenië of Burgarije werken zonder vergunning, kun je een boete van 8.000 euro krijgen.
 
3. Aansprakelijkheid voor loonheffingen voorkomen
De Belastingdienst kan je aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en omzetbelasting die je intermediair aan de Belastingdienst moet betalen. Je kunt dit voorkomen door de uitlener te vragen een g-rekening af te sluiten.
 
4. E101/A1-verklaring controleren
Buitenlandse arbeidskrachten kunnen in sommige gevallen sociaal verzekerd blijven in het buitenland. Je hoeft dan geen sociale premies voor hen af te dragen. Om zeker te weten of je buitenlandse arbeidskrachten wel of juist niet verzekerd zijn in het buitenland, kun je je intermediair vragen om een E101/A1-verklaring.
 
5. Zorgen voor goede arbeidsomstandigheden
Als werkgever moet je zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor al je personeel, dus ook voor arbeidskrachten die je inhuurt via een intermediair. Denk daarbij aan werkplek en apparatuur, lichamelijke en psychische belasting en stoffen, straling en besmetting. Voorschriften van de overheid over dit onderwerp, zijn opgenomen in de Arbowet. De arbeidsinspectie of je brancheorganisatie kan je informeren over de voorschriften.
 
6. Werk- en rusttijden bepalen
In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang je werknemers per dag en per week mogen werken en wanneer ze recht hebben op pauze. Deze wet geldt ook voor arbeidskrachten die je inhuurt via een intermediair.
 
7. Zorgen dat je inhuurkracht minimaal het minimumloon ontvangt
Iedere werknemer heeft recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon en vakantiebijslag. Ook als je medewerkers inhuurt via een intermediair, ben je er verantwoordelijk voor dat ze in ieder geval het minimum(jeugd)loon ontvangen.
 
Bron: Ondernemersplein

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Bedrijven worden aansprakelijk bij werken met niet-gecertificeerde uitzendbureaus

Inhurende bedrijven aansprakelijk voor het betalen van minimumloon
Bedrijven die werknemers inhuren via niet-gecertificeerde uitzendbureaus zullen aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van het loon (niveau...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten