Een pakkende vacaturetekst schrijven in 7 stappen

Een stappenplan en extra tips voor een wervende vacaturetekst

Ondernemende jonge vrouw schrijft vacaturetekst op haar laptop

Je wilt een vacaturetekst schrijven en zo de beste kandidaat voor de functie vinden. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat je de aandacht trekt, zodat de juiste mensen reageren? In dit artikel geven we je een stappenplan, zodat jij een pakkende vacature kunt opstellen.

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Een pakkende vacaturetekst trekt de aandacht van de lezer en zorgt ervoor dat hij of zij de vacature serieus overweegt. Een goede vacature voldoet aan de volgende eisen:

  • De tekst is gericht op de doelgroep. Wat zijn de interesses en de drijfveren van de ideale kandidaat? De lezer moet zich aangesproken voelen.

  • De tekst moet specifiek en informatief zijn. Wat gaat iemand precies doen in deze baan? Wat moet iemand kunnen? De tekst moet een goed beeld geven van de functie. Zo weet iemand niet alleen of hij/zij geschikt is voor de functie, maar ook of deze functie bij hem/haar past.

  • De tekst moet positief en wervend zijn. Gebruik sterke, actieve woorden en zinnen, zodat je iemand direct aanspreekt. Ook helpt dit om je functie aantrekkelijk te maken.

  • De tekst moet de lezer aanmoedigen om iets te doen. Na het lezen van de vacature moet de lezer weten wat hij of zij moet doen om te solliciteren. 

Stap 1: doelgroep bepalen voor de vacaturetekst

Je wilt eerst weten voor wie je schrijft, oftewel de doelgroep bepalen. Wie is de ideale kandidaat? Denk hierbij niet alleen aan demografische kenmerken, zoals leeftijd en opleidingsniveau, maar ook aan psychografische kenmerken, zoals persoonlijkheid en interesses. 

Kijk hiervoor niet alleen naar wat je zoekt, maar ook naar wat je al in huis hebt. Welke kenmerken zie je bij je medewerkers? Bedenk ook waarom iemand bij jou wil werken. Dit kun je gebruiken om de functie te omschrijven. Ook kun je dit gebruiken om je wervingskanalen te bepalen: waar ga je de vacature uitzetten?

Voorbeeld hoe het niet moet: "Wij zijn op zoek naar een sales medewerker voor onze vestiging in Amsterdam." Deze vacaturetekst is niet gericht op een specifieke doelgroep. Het is ook niet pakkend, omdat er geen positieve woorden of zinnen worden gebruikt.

Voorbeeld hoe het anders kan: "Ben jij een enthousiaste en gedreven sales medewerker met een passie voor technologie? Dan is deze functie bij ons bedrijf in Amsterdam misschien wel iets voor jou!" Deze vacaturetekst is gericht op een specifieke doelgroep: salesmedewerkers met een passie voor technologie die in Amsterdam willen werken.

Stap 2: functietitel bedenken

Met de functietitel maak je de eerste indruk bij de kandidaat. Kies een duidelijke, specifieke en positieve titel. Hoe noemen de kandidaten hun eigen functie? Dit helpt om je vacature online vindbaar te maken.

Voorbeeld hoe het niet moet: “Vacature medewerker”. Dit is te algemeen en geeft nog geen duidelijk beeld van de functie.

Voorbeeld hoe het anders kan: ‘Vacature sales medewerker technologie - Amsterdam’. De functietitel is specifiek. Niet alleen in het soort werk, maar ook de plaats en de branche kan iemand hier al aflezen. 

Stap 3: functieomschrijving schrijven

Met de functieomschrijving geef je de kandidaat een duidelijk beeld van de baan: wat gaat iemand precies doen? Hierbij is het belangrijk dat je omschrijft wat de functie inhoudt en waar iemand verantwoordelijk voor is. 

Voorbeeld hoe het niet moet: "De sales medewerker is verantwoordelijk voor de verkoop van onze producten en diensten." Dit functieprofiel is te vaag, want het is voor de lezer niet duidelijk wat de specifieke taken en verantwoordelijkheden zijn die bij deze functie horen. 

Voorbeeld hoe het anders kan: "Als sales medewerker ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten en het onderhouden van bestaande relaties. Je werkt samen met het marketingteam om leads te genereren en je bezoekt potentiële klanten om onze producten of diensten te presenteren. Je hebt een commerciële instelling en bent goed in het bouwen van relaties." Deze functieomschrijving is specifiek en geeft een goed beeld van de taken en verantwoordelijkheden van de functie. Ook pak je meer de aandacht van de lezer, omdat je concrete voorbeelden gebruikt. 

Stap 4: functie-eisen in je vacaturetekst opnemen

Functie-eisen laten zien welke kennis, vaardigheden en ervaring een kandidaat moet hebben. Ook deze wil je zo concreet mogelijk maken. Vermijd vaagheden, clichés en een te lange lijst met eisen. Dan haken kandidaten af. Maak een prioriteitenlijst van functie-eisen. Aan welke eisen moet iemand voldoen en in welke eisen ben je flexibel als je ziet dat iemand potentieel heeft? Is het echt belangrijk dat iemand een bepaalde opleiding en aantal jaren ervaring heeft? Of vind je iemands vaardigheden en of hij of zij binnen je organisatie past belangrijker? 

Voorbeeld hoe het niet moet: "Wij zoeken een sales medewerker met een afgeronde hbo-opleiding en 5 jaar relevante werkervaring." Deze functie-eisen zijn te hoog. Ze sluiten veel kandidaten uit die potentieel geschikt zouden zijn voor de functie.

Voorbeeld hoe het anders kan: "Wij zoeken een sales medewerker met minimaal een mbo-diploma en 2 jaar relevante werkervaring. Je hebt een commerciële instelling en bent goed in het communiceren en overtuigen. Je bent ook stressbestendig en kunt goed werken onder druk." Deze functie-eisen zijn realistisch en relevant voor de functie. Door voorbeelden te gebruiken van eigenschappen die handig zijn in deze functie, maak je tekst pakkend. 

Stap 5: welke arbeidsvoorwaarden horen bij de functie? 

Welke arbeidsvoorwaarden wil je bieden bij deze functie? Salaris blijft een belangrijke factor, maar je kunt als werkgever onderscheidend zijn in je secundaire arbeidsvoorwaarden. Een 13e maand is een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde, maar ook pensioen, een opleidingsbudget en thuiswerkmogelijkheden zijn populair. 

Voorbeeld hoe het niet moet: "Wij bieden een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden." Deze arbeidsvoorwaarden zijn te vaag. Wat is een goed salaris? Welke goede arbeidsvoorwaarden bied je?

Voorbeeld hoe het anders kan: "Wij bieden een salaris tussen de €2.500 en €3.500 afhankelijk van kennis en ervaring, een flexibele werkweek en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, een opleidingsbudget en mogelijkheden tot thuiswerken." Hier leest een kandidaat precies wat je biedt. 

Stap 6: bedrijfsinformatie toevoegen

Door informatie over je bedrijf toe te voegen aan de vacature, geef je de kandidaat de kans om in te schatten of hij/zij binnen je bedrijf past. Dus omschrijf niet alleen wat je doet. Geef ook aan waar je voor staat, hoe de organisatiecultuur en hoe de werksfeer en -omgeving eruit ziet. Wat is je missie, wat is je visie en welke kernwaarden heb je als bedrijf?

Voorbeeld van hoe het niet moet: “Ons bedrijf is een succesvolle onderneming met een sterke marktpositie. We zijn een team van gedreven professionals die samenwerken om de beste resultaten te bereiken.” Dit kan over heel veel bedrijven gaan, het is te algemeen. Je leest hier niet wat een bedrijf anders maakt. 

Voorbeeld van hoe het anders kan: “Wij zijn een snelgroeiend technologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe softwareoplossingen. We zijn een team van enthousiaste en gedreven professionals die werken aan innovatieve producten die het leven van mensen gemakkelijker maken. Hierbij vinden we het belangrijk dat we plezier hebben in ons werk. Dit doen we onder andere door flexibel te werken, regelmatig teamuitjes te organiseren  en de mogelijkheid te bieden om je te ontwikkelen met trainingen en opleidingen.” Hierin lees je niet alleen wat het bedrijf doet, maar ook hoe ze het doen. 

Stap 7: call to action - hoe kan iemand solliciteren?

Je hebt die pakkende vacaturetekst geschreven, de lezer is enthousiast en wil reageren. Dan wil je dat het hem of haar duidelijk is wat hij of zij moet doen. Wil je dat ze via een formulier solliciteren, een mail sturen of via de website reageren?  Zorg dat dit goed zichtbaar is. Gebruik een knop op je website, een duidelijke link aan het einde van de vacaturetekst of een opvallende banner. 

Voorbeeld hoe het niet moet: "Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met [naam contactpersoon]." Deze call to action is niet duidelijk. Wat als iemand al weet wat hij wil doen? Als iemand direct wil reageren? 

Voorbeeld hoe het anders kan: "Solliciteer nu via onze website voor de functie van sales medewerker.” Deze call to action is duidelijk en concreet. De tekst is ook pakkender, doordat je de functie nog een keer benoemt. 

Tips voor tijdens het schrijven

Met bovenstaande stappen stel je zelf een pakkende vacaturetekst op. Hier nog een aantal algemene tips voor tijdens het schrijven, zodat de tekst fijn leest en past bij je bedrijf:

  • Gebruik sterke, actieve taal. Vermijd passieve constructies en clichés. Dus niet ‘wij zullen in de toekomst een medewerker nodig hebben om ons te helpen bij …’, maar ‘Vanwege groei zoeken we een enthousiaste sales medewerker'.

  • Gebruik concrete voorbeelden. Dit maakt de tekst levendiger en interessanter. Ook geeft het een beter beeld van de functie en je bedrijf. Heerst er bij jullie een ‘hechte cultuur’? Omschrijf dan hoe dat eruit ziet. Is er elke week een vrijdagmiddagborrel, kent iedereen elkaar binnen je bedrijf, etc. 

  • Schrijf in de stijl van jouw bedrijf. Zo maak je de tekst herkenbaar. Als jullie binnen je bedrijf heel informeel communiceren, klopt het niet als de vacatures ineens heel formeel zijn. Probeer te schrijven zoals jullie communiceren. 

  • Stel een deadline voor het insturen van sollicitaties. 

  • Reageer zo snel mogelijk op ingekomen sollicitaties

  • Geef duidelijk aan hoe de rest van de sollicitatieprocedure verloopt. 

De vacature plaatsen

Nadat je een pakkende vacaturetekst hebt geschreven, is het tijd om je vacature te plaatsen. Maar waar ga je dat doen? Er zijn veel verschillende wervingskanalen, onder andere online wervingskanalen, social media en  je eigen website. Welk kanaal je kiest, hangt af van de kandidaten die je wilt bereiken. In ‘Vacature plaatsen: waar vind je de juiste kandidaten?’ vind je tips om de juiste kanalen te kiezen voor jouw vacature. 

Een vacature opstellen: de start van de sollicitatieprocedure

Het schrijven van een pakkende vacaturetekst is het begin van de sollicitatieprocedure om personeel aan te nemen. Als de sollicitaties binnenkomen, begint het proces. Je moet sollicitatiebrieven en cv’s scannen. Voldoet een kandidaat aan de functie-eisen? Daarna bepaal je wie je wilt uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Let hierbij op dat je NVP-sollicitatiecode volgt. Hierin staan basisrichtlijnen voor werving en selectie.

Het sollicitatiegesprek

Tijdens het afnemen van de sollicitatie wil je meer te weten komen over de kandidaat en zijn of haar geschiktheid voor de functie. Niet alleen over werkervaring en opleiding, maar ook over persoonlijke eigenschappen van een kandidaat. 

Weet je na het gesprek nog niet welke kandidaat het meest geschikt is voor de functie of het beste binnen je bedrijf past? Dan kun je ze ook een opdracht of assessment laten doen. Dit kan helpen om een completer beeld te krijgen van de kandidaten. Uiteindelijk moet je dan een beslissing nemen over welke kandidaat je aanneemt. 

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.