Het brein achter een goede online vindbaarheid

Column | Cms-systeem onmisbaar bij zoekmachineoptimalisatie (SEO)

22 januari 2013

Veel mkb'ers zien het nut van een zoekmachinevriendelijke website. Toch worden er nog steeds verkeerde keuzes gemaakt als het neerkomt op het design van de website en de techniek erachter.

Een website moet immers zo opgezet worden, dat hij goed leesbaar is voor zoekmachines. Dat vraagt om een contentmanagementsysteem. 

Als je een goed CMS-systeem kiest, kan het webdesignbureau zich focussen op een mooi en functioneel ontwerp en deze meteen optimaliseren voor de zoekmachines

Waarom een website met CMS-systeem in plaats van zonder?

Buiten het zoekmachineoptimalisatie-verhaal adviseer ik altijd elke ondernemer die een eigen website gaat starten (laat maken of er een zelf bouwt) om te gaan werken met een CMS-systeem. Met een CMS-systeem ben je namelijk in staat om in de basis de content van je website te beheren en heb je de mogelijkheid om zelf nieuwe pagina’s op je website te plaatsen. 

Met een CMS kan je content in alle vormen en maten online plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan tekst, afbeeldingen, paginatitels en beschrijvingen voor de zoekmachines. Je bent zo vele malen flexibeler omdat je niet voor elke aanpassing die je aan je website wilt maken het webdesign bureau hoeft in te schakelen (die vaak ook nog een duur uurtarief berekenen).

Open Source CMS Systeem de basis voor goede zoekmachinemarketing

Een goed CMS-systeem is voor mij een Open Source CMS Systeem. Open Source houdt in dat het systeem openbaar is. Zo kunnen programmeurs van over de hele wereld (dagelijks) sleutelen aan het systeem om het nog beter te maken. Het grote voordeel hiervan is dat er ook specifieke plugins worden geschreven voor zoekmachinemarketing, die jou in staat stellen om je website volledig zoekmachinevriendelijk te maken. 

Welk Open Source CMS Systeem raad ik aan?

Het CMS-systeem dat ik je aanbeveel is Wordpress. Ik gebruik het ook voor mijn eigen site. Dit systeem is helemaal gratis en biedt je alle mogelijkheden om je website te optimaliseren voor zoekmachines, want er zijn erg veel plugins voor beschikbaar. 

Wat is het voordeel tegenover een (erg) duur CMS-systeem? 

De grootste reden waarom sommige CMS-systemen zo duur zijn, is omdat ze vaak speciaal voor een specifiek bedrijf gemaakt worden. Daar gaat natuurlijk erg veel tijd in zitten, waardoor het een kostbare aangelegenheid wordt. Een nadeel van een handgemaakt CMS-systeem is dat je het webdesignbedrijf ook nodig hebt voor elke aanpassing die gemaakt moet worden in het systeem. Het is dus niet zo flexibel. 

Wanneer Google dus weer een aanpassing maakt in de manier waarop ze websites ranken kan je hier met Wordpress vaak direct op anticiperen. In de meeste gevallen is er binnen enkele dagen een plugin beschikbaar waarmee je je website nog beter vindbaar maakt. Mijn advies: kies voor Wordpress omdat het gratis is én flexibel!

Wordpress opzetten en welke plugins heb ik nodig? 

Wil je zelf een website bouwen met Wordpress? Wordpress staat bekend om zijn 5-minuten installatie. Zo zet je in een handomdraai een website of blog voor je onderneming in elkaar. 

Wanneer je het systeem hebt geïnstalleerd adviseer ik je de volgende plugins te installeren:

-  SEO Plugin van Yoast (hiermee kan je alle aspecten van je pagina optimaliseren op je website!).

-  Google Analytics Plugin (om al je SEO activiteiten te meten).

In deze video zie je hoe je Wordpress installeert (enige technische kennis verreist). 

Auteur

Danny Verhoeven