Wat heb ik als ondernemer aan Google+?

En is de +1-knop gunstig voor je vindbaarheid op internet?

17 augustus 2012

Met Google+ neemt ook Google stappen op het gebied van social networking. Het meest voor zich sprekende onderdeel van dit nieuwe Google-product is de +1-knop, waarmee je een webpagina kunt aanbevelen.

Google+ is, net als Hyves en Facebook, ook een sociale netwerksite. Het is nog onduidelijk hoeveel gebruikers Google+ in Nederland heeft, maar wereldwijd zijn dat er 40 miljoen. Anders aan Google+ ten opzichte van bijvoorbeeld Facebook is dat je je vrienden met Google+Circles in groepen kan indelen en zo gericht berichten kunt plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een groep maken van vrienden, familie, collega's of vage kennissen. Dit sluit veel meer aan op de dagelijkse kringen waarin je je begeeft. Voor jou als bedrijf kunnen die kringen bijvoorbeeld uit klanten, toekomstige klanten, zakenpartners, etc. bestaan.

Waarderen met de +1-knop

Zoals je met Facebook berichten kunt 'liken', zo kun je bij Google+ de +1-knop gebruiken om websites, blogs en foto’s te waarderen en te delen met de door jou gewenste kringen. Je klikt dan eerst op de +1-knop en daarna op ‘delen op Google+’. Je geeft aan welk resultaat je goed vindt en welk resultaat je aanbeveelt aan welke kring. Zoek je op een later moment weer op hetzelfde woord, vind je de door jou gewaardeerde resultaten met een ster bovenaan (als je ingelogd bent op Google). Ook kun je tussen de zoekresultaten op Google zien welke pagina’s je mede-ondernemers aanbevelen.

Privacy Google+

Je kunt zien hoeveel mensen een pagina een +1 hebben gegeven, maar niet wie deze mensen precies zijn (tenzij je iemand in je Google+ netwerk hebt). Wil je al je waarderingen op een rijtje zien? Ze worden verzameld in het tabblad ‘+1’s’. Je kunt dit tabblad openbaar maken, maar je kunt het ook verbergen, zodat het alleen voor jezelf zichtbaar blijft. 

Wie voeg ik toe?

Behalve aan de mensen uit je Google+-kringen, kun je ook je waarderingen delen met de personen uit je chatlijst van Gmail, personen uit je ‘Google Contactpersonen’ en personen die je volgt via ‘Google Reader’ en ‘Google Buzz’. Je kunt mensen aan groepen toevoegen als je hun +1-waarderingen wil zien. Overigens is het niet zo dat als jij iemands waarderingen volgt, hij ook automatisch die van jou kan zien.

Wat heb je als ondernemer aan Google+?

Social media is een belangrijke marketingtool voor veel bedrijven. Beveel jij goede sites bij mede-ondernemers en klanten aan, kweek je daarmee vertrouwen en waardering voor je bedrijf bij hen. Je komt bekend te staan als iemand die weet welke resultaten nuttig zijn. Verdeel je klanten, mede-ondernemers en werknemers in (verschillende) circles in en deel met hen de websites en de berichten die voor hen relevant zijn. Op die manier voeg je een sociaal aspect aan je onderneming toe.

Andere voordelen van Google

Google biedt naast Google+ nog veel meer handigheden voor ondernemers, zoals Google Adwords, maar ook Analytics, Maps en Apps.

Aan de slag!

Wil je zelf ook aan de slag met deze dienst van Google? Bekijk dan hoe je in vijf stappen succes behaalt met Google+ Pages

Bronnen: Google, seoeffect.com, b2bcontact.nl, webwereld