Geld verdienen met online ondernemen

Een stappenplan voor ondernemers: Behaal winst via internet

30 januari 2013

Ondernemers die hun gezicht laten zien op internet, behalen meer omzet dan hun offline collega’s. Dat is gebleken uit onderzoek. En het leuke is: investeren in internet hoeft helemaal niet duur te zijn.

Een win-winst situatie dus. Ontdek hier waar jouw kansen liggen om te besparen via kantoorsoftware, marketing en communicatie.

Wat zijn de voordelen van online ondernemen?

Verhoging van de omzet is een duidelijk voordeel van online ondernemen. Daarnaast is het ook fijn dat je altijd en overal bij je bestanden kunt. Dat maakt het mogelijk om mobiel te werken en dat kan jou en je werknemers een behoorlijke productiviteitsboost geven.

Weinig kosten

Het fijne van internet is dat veel toepassingen je weinig geld hoeven te kosten en je toch veel kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan social media. Een account heb je zo aangemaakt en daarna kost het, afhankelijk van hoe actief je ermee aan de slag gaat natuurlijk, gemiddeld een half uur tot een uur per dag om het bij te houden. De voordelen: Je breidt je netwerk uit, bent beter vindbaar via zoekmachines en komt dichter bij je klant.

  •  In dit artikel lees je meer over wat je als ondernemer allemaal kunt met social media.

Software as a service

Software en documenten die vroeger op de pc stonden, verhuizen naar het internet, dit verschijnsel heet cloud computing en is de laatste jaren sterk in opkomst. Er verschijnen steeds meer applicaties die alleen nog op de server van de aanbieder staan en dus niet meer geïnstalleerd hoeven worden; de gebruiker gebruikt deze applicaties via internet. Software as a Service (SaaS) is een onderdeel van cloud computing; in dit geval gaat het om software die via internet wordt gebruikt.

Hoe kan ik online communiceren?

Er zijn verschillende (gratis) programma’s die het mogelijk maken om te communiceren via internet. De meest bekende zijn bijvoorbeeld Skype en Google talk. Via deze programma’s kun je bellen via internet, mét of zonder beeld. Ideaal voor een overleg, al is een echte online vergadering beter te voeren via programma’s die echt zijn gemaakt voor videoconferencing. Voorbeelden hiervoor zijn Live Meeting (gratis te proberen, daarna moet je ervoor betalen), DimDim, Campfire of MindMeister (deze zijn allen tegen betaling). Dan heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om powerpoint-presentaties te laten lopen tijdens de vergadering.

Besparen op websitekosten

Je wil graag een mooie, goede website. Op verschillende momenten tijdens de productie van een website, kun je kiezen voor een gratis variant.

Bij het kiezen van een domeinnaam: Je kunt gaan voor.nl, .com of .eu, maar er bestaan ook gratis varianten, .tk bijvoorbeeld. Nadeel daarvan is wel dat je reclame op je website krijgt. Je gewenste domeinnaam checken en registreren? Ga naar www.sidn.nl of ww.transip.nl

Bij het kiezen van een cms-systeem: Je kunt je website en cms-systeem door een bureau op maat laten maken, maar goedkoper is het om een weblog van Wordpress of Blogger te kiezen. Een andere goedkope optie is een standaard cms. Die van Google sites is gratis, voor die van Apple of Microsoft heb je een licentie nodig. Liever geen dure licentie? Kies voor een open source systeem zoals ‘Joomla!’, een voor iedereen vrij beschikbaar webbouwpakket. Aanschaf is simpel: je downloadt het programma via de website van Joomla en installeert het op je browser. Download tegen betaling de handleiding van Joomla!.

Bij het analyseren van je website: Je kunt een bureau inhuren om je website te analyseren of een analyseprogramma kopen, maar je kunt het ook goedkoop zélf doen via Google Analytics. Dit gratis programma vertelt je hoe bezoekers op je site zijn gekomen, wat de meest populaire onderdelen van je website zijn, wat jouw klanten hebben gedaan op je website en hoeveel tijd bezoekers gemiddeld bij je doorbrengen. Op die manier zie je wat de goede en minder goede onderdelen van je website zijn. Je kunt Google Analytics gebruiken door met een gmail-account een profiel aan te maken. Hierna geeft Google je een code die je op elke pagina van je website moet plaatsen (via de broncode) om statistieken over jouw website te kunnen inzien.

Lees alles over online kansen en online ondernemen in 'Eerste hulp bij online ondernemen'. 

Vind meer informatie over Google Analytics op de website.