Het belang van een liquiditeitsplanning

Waarom is een liquiditeitsbegroting zo belangrijk?

27 februari 2020

Een liquiditeitsplanning geldt als controlemiddel in je onderneming. Het is een schatting van de cashflow, oftewel de inkomende en uitgaande geldstromen in jouw onderneming.

Door deze planning naast de realiteit te leggen, krijg je meer inzicht in het reilen en zeilen van jouw onderneming.

Weet wat de toekomst brengt

In een liquiditeitsbegroting wordt duidelijk hoe de financieringsbehoefte, ook wel de tekorten genoemd, en het saldo liquide middelen (een bankrekening, contanten of bezittingen die je makkelijk om kunt zetten in geld) van een ondernemingen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. De liquiditeitsplanning is een vertaling van de bedrijfsactiviteiten die je voor ogen hebt, naar de in- en uitgaande geldstromen. Je neemt dus als het ware een kijkje in de financiële toekomst van jouw bedrijf en kunt hierdoor voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Voordelen liquiditeitsplanning

  • Schulden voorkomen: je kunt schulden voorkomen als je goed inzicht hebt in je financiële situatie.

  • Overzicht uitgaven: je weet welke uitgaven je in de komende periode moet doen. Denk hierbij aan rekeningen van gas, water en licht betalen, maar ook aan de salarissen van je personeel dat je uit moet betalen. Op tijd betalen is van essentieel belang voor een goede relatie met partners en verhoogt de kans dat partijen opnieuw zaken met je willen doen.

  • Inplannen investeringen: aan de hand van de liquiditeitsplanning kun je bepalen wanneer je grote investeringen doet, zoals de aanschaf van (nieuwe) computers.

  • Leningen: je weet van te voren of je leningen moet aantrekken of moet beleggen, als je tekorten verwacht.

Hoe stel ik een liquiditeitsplanning op?

Handig al die voordelen, maar hoe maak je dan zo’n liquiditeitsbegroting? Simpel gezegd maak je een opsomming van alle inkomsten en uitgaven van jouw onderneming in een bepaalde periode. In het artikel ‘Hoe maak ik een liquiditeitsbegroting?’ wordt uitgelegd hoe je een liquiditeitsplanning maakt.

Bronnen: WEKA Financieel & Aedesnet.nl