Hoe kan ik besparen op productkoeling?

Direct besparen op productkoeling

25 januari 2013

Door koeling blijven je producten langer houdbaar en in een goede conditie. Zorg voor goede bewaaromstandigheden van je verse producten. Dit is noodzakelijk, maar óók erg kostbaar.

In de horeca vormt koeling gemiddeld 15 procent van de energiekosten, in de detailhandel food is dat aandeel 50 procent en bij supermarkten zelfs 65 procent of meer.

Stop verspilling

Onnodig extra koelen gebeurt regelmatig. Door deuren goed te laten sluiten, kieren te dichten en de verdamper ijsvrij te houden, kun je verspilling voorkomen. Tips:

  1. Gebruik deurdrangers voor deuren van koelcellen.

Wanneer deuren van koel- en/of vriescellen niet goed sluiten, gaat er veel warmte verloren. Bij slechte afsluiting komt in de koelcel warme lucht binnen die vervolgens weggekoeld moet worden. Extra aspect is dat er vochtige lucht binnen kan komen met als gevolg dat deze vochtige lucht op de verdamper condenseert en er extra ijsvorming ontstaat. Hierdoor duurt het langer voordat de koel- en/of vriescel op de juiste temperatuur is. Met als resultaat: een hoger verbruik van de elektriciteit en een kortere levensduur vanwege het extra aantal draaiuren.

Oplossing

Een goede oplossing hiervoor is een deurdranger. Een deurdranger verkort de tijd dat de deur openstaat en zorgt dat er minder kou verloren gaat. Let op: Merk je dat de deur niet goed sluit, dan is het in de meeste gevallen voldoende om de rubbers te vervangen.

Financiële aspecten

Een slechte kierdichting veroorzaakt een hoger elektriciteitsgebruik. Het energiegebruik ligt 2 tot 5 procent hoger dan noodzakelijk. Een deurdranger is beschikbaar bij de meeste doe-het-zelf zaken en kost rond de 20 euro. De kosten voor het vervangen van de rubbers bedragen 50 euro tot 250 euro. De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.

  1. Schakel koelcelverlichting via deurschakelaar

Door het licht te schakelen via de deur van koel- en vriescellen voorkom je dat het licht onnodig blijft branden. Dit verhoogt het gemak (met volle handen of karren is het vaak lastig het licht handmatig uit te doen) en bespaart de nodige energie van zowel verlichting als koeling.

Oplossing

De verlichting in de koeling kan bijvoorbeeld via het deurcontact of een bewegingssensor worden geschakeld. Als dit niet kan, is het plaatsen van een detectielamp aan de buitenkant een alternatief. Als de detectielamp brandt, is het licht in de cel nog aan.

Langdurige verlichting in koel-en vriescellen verhoogt ook het energieverbruik van de koeling. Vooral gloeilampen produceren veel warmte die de koeling moet wegkoelen. Energiezuinige verlichting verhelpt dit probleem in grote mate, maar zo weinig mogelijk licht verdient uiteraard de voorkeur.

Financiële aspecten

De investering bedraagt per deur 30 tot 50 euro waarbij de besparing afhankelijk is van de grootte van de koelinstallatie. Gemiddeld wordt jaarlijks per koelinstallatie 250 tot 500 kWh elektriciteit bespaard. De gemiddelde terugverdientijd  is 0 tot 1 jaar.

  1. Voorkom ijsaanslag op de verdamper

De verdamper ten behoeve van koel- en vriescellen bevindt zich meestal achterin de cel of boven de deur. De verdamper van vrieskisten en -kasten bevindt zich achterin of onderin. Een koelinstallatie onttrekt warmte van de te koelen ruimte. Wanneer het koudemiddel in de verdamper kouder is dan 0 °C, kan waterdamp uit de te koelen ruimte op de verdamper vast vriezen (ijsaangroei). De ijslaag die ontstaat heeft een isolerende werking, waardoor de warmte uit de te koelen ruimte de verdamper minder goed kan bereiken. Daarom kost het meer elektriciteit, tot wel 30 procent, om de te koelen ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

Beschrijving

Het is belangrijk dat de verdamper ijsvrij wordt gehouden, of regelmatig ijsvrij wordt gemaakt. De verdamper ijsvrij houden of maken kan op drie verschillende manieren:

  • Elektrische ontdooiing

Met een gloeispiraal kun je de luchtkoeler elektrisch ontdooien. Dit gebeurt met een tijdschakelaar 2 à 3 maal per dag. Het ontdooien duurt iedere keer circa 30 minuten. Een temperatuursensor bepaalt het einde van de ontdooiperiode. Het inschakelen van de elektrische ontdooiing kan met een tijdklok worden geregeld. Het uitschakelen wordt bepaald door een temperatuursensor. Wanneer dit gebeurt door een tijdklok kan de elektrische ontdooiing vaak te lang onnodig aan blijven staan.

  • Ventilatieontdooiing in koelcellen

In koelcellen wordt vaak een temperatuur tussen 3 en 5 °C (soms 8 à 12 °C) aangehouden. Bij deze temperaturen is het mogelijk om te ontdooien met behulp van de lucht uit de cel door deze langs de verdamper te blazen (door middel van een ventilator). Op deze wijze wordt voorkomen dat extra warmte (uit de anders noodzakelijke elektrische verwarming) in de te koelen ruimte vrijkomt (die daarna weer moet worden weggekoeld). Een schakeling moet worden aangebracht die ervoor zorgt dat wanneer de cel kouder dan 4 °C is toch de elektrische verwarming wordt ingeschakeld.

  • Gasontdooiing

Bij installatie van een nieuwe koelinstallatie bestaat de mogelijkheid om ook gasontdooiing te installeren. Bij gasontdooiing blijft de compressor tijdens het ontdooien draaien en door een omkeerklep wordt gas niet naar de condensor, maar naar verdamper gestuurd. De warmte komt van binnenuit, precies op de plek waar de ijsvorming ontstaat. Dit proces verloopt sneller dan het elektrisch ontdooien. Grotere installaties kunnen gebruik maken van de warmte die vrijkomt bij de koeling van andere cellen. De verdampers worden bij deze methode stuk voor stuk ontdooid. De installatiekosten zijn circa 10 procent hoger dan van een installatie met elektrische ontdooiing.

Financiële aspecten

Aan het ijsvrij houden van de verdamper zijn extra kosten verbonden. De energiebesparing bedraagt 5 tot 10 procent op het energieverbruik van de betreffende koelinstallatie. De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.

  1. Anti-condensfolie

Rechtopstaande vrieskasten met glazen deuren worden steeds vaker gebruikt. Belangrijk voordeel is uiteraard dat zowel de klanten als het personeel vrij zicht hebben op de producten. Echter, bij het openen van de deur beslaat het glas, waardoor het zicht verdwijnt.

De deuren zijn daarom voorzien van glasverwarming, die ervoor zorgt dat binnen 2 minuten de condens is verdwenen. Nadeel van glasverwarming is uiteraard dat die gepaard gaat met extra energieverbruik. Het gaat om ongeveer 100 Watt per m2, gedurende 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Bovendien wordt met de verwarming extra warmte in de vrieskast gebracht, die door de koelcompressor extra moet worden weggekoeld.

Nu is er een speciale anticondensfolie op de markt dat er voor zorgt dat de ruit niet meer beslaat. De specifieke samenstelling ervan voorkomt condensvorming. De folie kan eenvoudig worden aangebracht aan de binnenkant van de deur. Toepassing ervan maakt dat de ruitverwarming kan worden uitgeschakeld en dat levert een interessante energiebesparing op. Testen in diverse supermarkten laten zien dat per kast de besparing tussen de 200 en 300 euro bedraagt. De investering in de folie en het laten aanbrengen ervan verdient zich in ongeveer 8 maanden terug.