Beveiliging bedrijven in gevaar door mobiel werken

MKB gewaarschuwd voor protectieslordigheden

18 april 2013

Bij veel bedrijven die Het Nieuwe Werken omarmen, wordt onvoldoende stil gestaan bij de nieuwe beveiligingsrisico’s. Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft daarin nog een blinde vlek.

Dat zegt commercieel directeur Fedor Kwerreveld van beveiligingsbedrijf Securitas in een artikel in De Telegraaf. Volgens hem zijn veel bedrijven vooral bezig met hun objectbeveiliging, terwijl de risico’s de laatste tien jaar veel meer naar buiten zijn verschoven.

Informatiebeveiliging

Door Het Nieuwe Werken kunnen werknemers plaats- en tijdonafhankelijk hun werkzaamheden uitvoeren dankzij het gebruik van technologische hulpmiddelen. Gevoelige bedrijfsinformatie verlaat daardoor steeds vaker de kantoorruimte, met de nodige risico‘s.

Bij grote bedrijven wordt volgens Kwerreveld wel ingespeeld op de nieuwe risico’s van Mobiel Werken, zoals informatiebeveiliging, maar bij kleine bedrijven wordt daar vooralsnog weinig over nagedacht. Vaak omdat de leiding van een bedrijf druk is met andere zaken.

Virussen

Een voorbeeld van toegenomen risico’s door Het Nieuwe werken is het groeiende gebruik van USB-sticks. Werknemers gebruiken deze handige, steeds kleinere informatiedragers meer als ze op een wisselende werkplek zitten. Het gevaar is dat deze, vaak zonder wachtwoordbeveiliging, letterlijk op straat belanden. Door het switchen tussen de thuiswerkplek en kantoor is de kans op de overdracht van virussen groter.

Het gebruik van onbeveiligde online bedrijfsnetwerken is een derde risico. Ook eenvoudige PC- en laptopbescherming, zoals het regelmatig updaten van antivirussoftware op alle mogelijke werkplekken, kan enorme problemen voorkomen. Het opstellen van heldere bedrijfsregels over het gebruik van technologie en bedrijfsinformatie is daarom aan te bevelen voor ieder bedrijf.

Sociale controle

Een ander gevaar voor bedrijven die veel Mobiele Werknemers in dienst hebben, is de sociale controle. Als een groot deel van het personeel niet regelmatig op de werkvloer is, kunnen onbekenden makkelijk onopgemerkt een bedrijf binnenlopen. Ook bij deze letterlijke vorm van beveiliging kunnen werkgevers het beste van tevoren stil staan als zij het Mobiele Werken introduceren binnen hun bedrijf.

Bron: De Telegraaf

Auteur

Raphael Klees