Anti burn-out tips van Arko van Brakel

Burn-out als 'ultieme kans'

09 december 2012

Twaalf jaar geleden kreeg spreker, inspirator en ondernemer Arko van Brakel een burn-out. Wie anders kan jou voorzien van anti burn-out tips?

Wanneer heb je een burn-out gehad en hoe merkte je dat? 

"Het was in het voorjaar van 2000, toen ik 31 jaar oud was. Ik merkte het toen ik letterlijk onderuit ging tijdens een workshop voor een groep KPN managers. Ik zag ze eerst dubbel en vervolgens helemaal niet meer... Ik ben met 90 km/h naar huis gereden. De volgende dag zei de dokter me drie weken rust te nemen. Maar drie weken later ging het alleen maar slechter. Het jaren 'on the edge' ondernemen en leven leek er nu pas uit te komen. Ik sliep vijftien uur per dag, liep met een zonnebril door het huis en kon gesprekken nauwelijks volgen omdat mijn zintuigen volledig overbelast waren. Pas na een maand of zes begon er verbetering te komen. Na tien maanden ging ik weer aan het werk, maar pas na ruim twee jaar had ik het gevoel dat de burn-out uit mijn systeem verdwenen was. Achteraf waren er signalen genoeg. Ik was al een tijdje sneller geïrriteerd, was steeds vaker moe en moest mezelf bewust oppeppen om te kunnen functioneren. Het allerbelangrijkste was dat mijn lichaam en intuïtie al lang van tevoren aangaven dat ik gas terug moest nemen. Toch bleef ik doorgaan, vooral omdat ik vond dat dat bij me paste. In die periode had ik financieel veel succes, wat veel publiciteit opleverde. Mijn grootste fout was dat ik ging proberen te voldoen aan het beeld dat de omgeving van mij schetste. Ik ging me proberen te gedragen als een succesvolle ondernemer, een succesvolle investeerder, wat dat dan ook mag zijn. Ik koos een rol en een imago die niet bij me pasten. Ik dreef af van wie ik was, dreef af van wie ik wérkelijk wilde zijn." 

Aan wat voor begeleiding had jij behoefte tijdens je burnout? 

"Ik heb tijdens mijn burnout natuurlijk medische begeleiding gehad via mijn toenmalige huisarts, maar echt verschil maakte een persoonlijkheidstest, waardoor ik inzicht kreeg in mijn talenten en in mijn natuurlijke rol binnen een team. Ik begreep ineens waarom het ondernemen mij zoveel energie kostte: ik ben niet zozeer een ondernemer, maar veel meer inhoudelijk gedreven, een vakidioot, een specialist. Door mijn positieve kijk op het leven en mijn brede belangstelling leek ik altijd een goede manager of ondernemer te zijn, maar die rollen kostten mij onevenredig veel energie. 'Nee' zeggen deed ik niet, dus de energie raakte op. Door op basis van mijn persoonlijkheidstest een andere rol te kiezen, een inhoudelijke rol in mijn geval, en daarover veel met bevriende ondernemers, coaches en trainers te klankborden, kreeg ik mezelf weer op de rit. Mijn tip voor mensen met een burnout: ga op zoek naar wie je bent en wie je wilt zijn en praat hierover met mensen die je respecteert, mensen die verder zijn in het leven dan jij en je objectief de waarheid durven te vertellen. Vrienden of familieleden die met je meehuilen zijn in dit verband nutteloos. Collega's die je omlaag trekken ook. Zoek nadrukkelijk naar mensen op die jou omhoog trekken omdat ze beter, verder, wijzer zijn geworden door het leven. Zij brengen je verder." 

Heb je zelf werknemers en zo ja: Op wat voor een manier probeer je bij hen een burn-out te voorkomen? Zo niet: Hoe zou je dat doen? 

"Op dit moment heb ik geen echte verantwoordelijkheid voor medewerkers. En dat is een bewuste keuze. Maar het kan best zijn dat dit verandert, want er werken natuurlijk wel mensen in onze bedrijven. Ik heb in een training van Tony Robbins geleerd dat er drie archetypes van een ondernemer zijn: 1. Het 'Skilled Talent' of de 'Artiest', 2. De 'Entrepreneur' 3. De 'manager'. Ik ben een skilled talent, een vakidioot, dus inhoudelijk gedreven. Dit bepaalt voor een belangrijk deel het team dat ik om me heen moet verzamelen. Ik functioneer op mijn best met entrepreneurs en managers naast me, zodat ik de inhoudelijke rol kan pakken en me niet met management perikelen hoef bezig te houden. Ik ben inspirator, een rol die ik naar 'binnen' toe en naar 'buiten' op me moet nemen. Daar krijgt iedereen - inclusief ikzelf - energie van. Ook de andere archtypes moeten een rol op zich nemen die bij hen past. De manager moet niet proberen de vakidioot uit te hangen, want dat is hij niet: de manager zet anderen in hun kracht. De ondernemer moet niet managen, maar ondernemen. Doe waar je goed in bent, pak de rol die bij je past. Ook belangrijk: probeer niet te voorkomen dat je een burnout krijgt. Dat klinkt misschien gek, maar ons brein kent het woord 'niet' niet. Dus GEEN burnout krijgen laat je juist onbewust focussen op je burnout. Je kunt je beter focussen op wat je WEL wilt. Dat geeft positieve energie en richting. Je wordt alleen succesvol door op jouw eigen doelen te focussen. Niet door je te richten op wat je niet wilt."

Heb je nog een tip voor andere ondernemers wbt werknemers met een burn-out?

"Mijn belangrijkste tip voor mensen met een burnout: zie het als een kans om het eens heel anders aan te pakken. Je hebt een giga-signaal gekregen van je lijf, een signaal dat jij hebt overleefd. De mensen uit je omgeving snappen dat dit niet nog een keer mag gebeuren, dus 'iedereen' staat paraat om je te helpen een nieuwe start te maken. Pak die kans. Dat lukt je alleen als je extreem zelf-kritisch bent. Anderen de schuld geven van je burnout is onzin. Je was er zelf bij toen je de burnout ontwikkelde, dus je moet hem ook zelf oplossen. Onderzoek hoe je burnout is ontstaan: welke keuzes maakte je, welke rol speelde je, op welke manier reageerde je op anderen? Probeer te begrijpen hoe het zo ver heeft kunnen komen en heel belangrijk: wat je nu echt wilt. Waar droomde je vroeger van, wat is je passie, waarvoor 'sta je in de fik', wanneer voelde je je succesvol en wie zijn je voorbeelden? Een burnout geeft je de kans en de tijd om deze vragen te beantwoorden zodat je ijzersterk terugkomt. Eigenlijk is een burnout is de ultieme kans om de allerbeste versie van jezelf te worden. Daarom gun ik iedereen zijn eigen burnout."