Ondernemer, benut je online mogelijkheden!

Denk aan de 3 W's: webshop, webinars en wifi

05 september 2018

Uit onderzoek van MKB Servicedesk onder 820 ondernemers blijkt dat er online nog veel winst te boeken is. Vooral op het onderdeel ‘bediening van klanten’ is er nog ruimte voor verbetering.

Eerste hulp bij Digitaliseren

Bij ‘verkoop via een webshop’ scoorden de ondernemers gemiddeld 1,82 punt op een schaal van 0 tot 5. Dat betekent dat 36 procent van de ondernemers zijn focus heeft op online verkoop van producten of diensten.

Praktische online diensten als videobellen en/of webinars wordt door 37 procent van de ondernemers benut. Narrowcasting en WiFi scoort iets onder gemiddeld: 2,40. Er is dus nog ruimte voor verbetering. Maar waarom zou ik me op deze online mogelijkheden richten en hoe ga ik als ondernemer deze kansen benutten?

Webshop: verkoop online

Wil je de verkoop van je producten of diensten een nieuwe stimulans geven? Denk dan aan een webshop. Met een winkel op internet is je afzetmarkt veel groter en de kosten zijn relatief laag. Eigenlijk zou je gek zijn om als ondernemer met uitbreidingsplannen niet voor een webshop te kiezen. Het online winkelen is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Ondanks de economische crisis steeg de omzet van verkopen via internet in 2011 tot 9 miljard euro, blijkt uit de Markt Monitor van belangenvereniging Thuiswinkel.org. Voor 2012 wordt opnieuw een stijging van de online consumentenbestedingen verwacht, naar een waarde van 9,8 miljard euro.

Misschien denk je: maar ik heb toch al een mooie website. Is dat niet genoeg? Als je met je site daadwerkelijk je omzet wilt verhogen, is enkel een website eigenlijk alweer achterhaald. De consument van nu is gewend om online te kunnen kopen en wil dat ook. Mocht je als startende ondernemer uit het niets een webshop willen beginnen, is het slim eerst een marktonderzoek uit te voeren. Hierdoor weet je zeker naar welke producten vraag is en voorkom je dat je veel tijd en geld besteedt aan een webshop zonder klanten. Maak dus eerst een goed ondernemingsplan. Niet alleen kwalitatieve producten, ook het uiterlijk van je webshop is heel belangrijk. Een onoverzichtelijke website wordt namelijk razendsnel weer verlaten. Over het algemeen moeten klanten binnen twee keer klikken het product hebben gevonden, anders gaan ze weg.

Meer praktische tips over het opzetten van een webshop, zoals het kiezen van een Content Management Systeem (CMS) en betaalmogelijkheden, lees je in het whitepaper: hoe start ik een webshop?

Webinars: profileer je als kenner

Wie, wat, webinar? Een webinar is een online seminar. Een kennissessie via internet. Dat kan in de vorm van een lezing, een interview met een interessant persoon in je markt of zelfs een interactieve vragensessie met je klanten. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Het is een ideale manier om via moderne technieken je doelgroep toe te spreken en jezelf of je bedrijf te profileren als kenner van de markt. Een webinar is vooral informatief bedoeld, maar je kunt er natuurlijk een stukje reclame voor je product of dienst aan koppelen.

Ook voor kleine ondernemers kan een webinar een goed middel zijn om meerdere klanten tegelijk toe te spreken. Het hoeft niet heel duur of ingewikkeld te zijn. Je kunt eenvoudig via een webcam en een online-programma een webinar organiseren. Wil je wat meer bieden dan kun je een bedrijf inhuren die de professionele video-registratie en/of het hele webinar gaat regisseren op een door jou gekozen locatie.

WiFi: onmisbaar als dienst

Een draadloze internetverbinding (WiFi) kun je voor jezelf en je werknemers inzetten, maar ook als service naar je klanten toe. Dat ligt voor de hand als je horecaondernemer bent en een café, restaurant, hotel of congrescentrum runt. Steeds meer gasten blijven weg als je geen goede internetverbinding aanbiedt. Maar niet alleen voor de horeca is het inzetten van WiFi geschikt. Voor ieder bedrijf waar regelmatig klanten, partners of leveranciers over de vloer komen is het een handige extra dienst. Met het almaar groeiende gebruik van smartphones, tablets en andere apparaten die constant internetverbinding maken, kan het aanbieden van een gratis signaal een mooi visite-kaartje zijn. Het kan de onderlinge productiviteit ook aanzienlijk verbeteren. Als de klant bijvoorbeeld een online toepassing komt demonstreren of iets uit zijn mailbox nodig heeft, is het handig als er WiFi beschikbaar is.

Een draadloos verbinding heeft ook steeds meer voordelen en handige toepassingen in combinatie met digitale apparaten. WiFi is bijvoorbeeld ook erg handig om je klanten draadloos te laten pinnen of printen.Denk ook aan andere online kansen, zoals narrowcasting, cloud computing en videoconferencing. Daarbij is een sterke verbinding onmisbaar en het liefst werk je natuurlijk zonder al die snoeren op de werkvloer. Deze toepassingen vragen behoorlijk wat bandbreedte, maar het brengt je ook heel veel flexibiliteit en slagkracht. Hoe meer online applicaties of mobiele apps je gebruikt – denk aan online boekhouden, online CRM of online kassasoftware – hoe interessanter het wordt om op mobiel werken over te stappen. Je kunt immers overal bij je software. Thuis, onderweg, in het buitenland en op kantoor. Je hebt er je lokale bedrijfsnetwerk (LAN) niet meer voor nodig. Heel handig in het tijdperk van Het Nieuwe Werken.