Zorg voor een financieel vangnet: kijk vooruit

Eén op de drie ondernemers heeft financiële zorgen

20 december 2012

Steeds meer bedrijven hebben geldzorgen. Zo'n 33 procent heeft te maken met financiële struikelblokken, maar hoe ga je daar mee om? Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf gezond blijft?

Eerste Hulp Bij Financiering

Moeite met krijgen kredieten en leningen

33 procent van ondernemers ondervindt financiële belemmeringen. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland over het vierde kwartaal van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). De belangrijkste obstakels zijn het verkrijgen van kredieten en leningen. 13 procent ziet bancaire kredietverlening als een obstakel. 1,8 procent noemt niet-bancaire kredietverlening een obstakel. Het toenemende debiteurenrisico blijkt voor 10 procent een struikelblok.

Crisis langer dan verwacht

"Dat éénderde van de bedrijven nu in de problemen zit, vind ik wel schokkend", zegt Annegien Blokpoel, directeur van PerspeXo, strategisch adviesbureau voor ondernemers. "De crisis duurt voor ondernemers langer dan verwacht. De meeste ondernemers hadden wel een financiële buffer opgebouwd voor enkele jaren, maar die raakt nu uitgeput."

Bedrijfsvoering gehinderd

Ruim één op de vier bedrijven geeft aan dat de bedrijfsvoering wordt gehinderd als gevolg van de financiële belemmeringen. In de landbouw en bouwnijverheid ligt het aandeel bedrijven dat hinder ondervindt ruim boven de 40 procent. Volgens de ondernemers leiden de financiële belemmeringen vooral tot hinder bij het doen van investeringen en het uitoefenen van de lopende productie.

Scenario's uitwerken

"Financiële tegenslag helemaal voorkomen is onmogelijk, maar je kunt je er wel beter op voorbereiden", zegt Blokpoel. "Vooruitkijken zit bij veel ondernemers nog niet in het systeem. De meeste ondernemers hebben geen bedrijfseconomie gestudeerd en hebben niet geleerd door te rekenen zodra een financiële tegenslag zich aandient. Het is zaak om regelmatig je bedrijf opnieuw in kaart te brengen en scenario's uit te werken; wat als het 20 procent minder gaat of wat als ik juist ga groeien? Veel ondernemers komen in de problemen bij groei, ook daar zijn ze vaak onvoldoende op voorbereid. Je moet ruim van tevoren weten wanneer je externe financiering nodig hebt en alvast een goede relatie opbouwen met bijvoorbeeld een bank."

Bouw en agrarische sector hard getroffen

De meeste financiële zorgen hebben agrarische bedrijven (48 procent). De bouw volgt op de voet met 47 procent. In die sector hebben bedrijven (38%) ook de meeste moeite om een lening te krijgen. Omdat investeringen achterblijven, daalt ook de productie. Een op de drie bedrijven zegt dat het komend jaar de kosten omlaag moeten om het resultaat op peil te houden.

2013: bezuinigen

De belangrijkste verandering die bedrijven voor de komende twaalf maanden voorzien in hun bedrijfsvoering, is kostenreductie. Dat verwacht 31 procent van de bedrijven. In de transportsector ligt het percentage bedrijven dat kostenvermindering verwacht door te voeren zelfs op 40. Verder voorziet 23 procent van de ondernemers een scherpere prijsconcurrentie en/of een intensievere marketing.

Financieel vangnet

Veel bedrijven die failliet zijn gegaan, waren te laat met bijsturen. Zorg dat je altijd een financieel vangnet hebt om tegenslagen op te vangen. Lees in het artikel 'Zeven tips om je bedrijf gezond te houden' hoe je voor een goede liquiditeit zorgt, je cashflow verbetert en je financieringsopties spreid.

Financiering en debiteurenbeheer

Meer weten over financiering en hoe je een bank kunt overtuigen? Download het gratis whitepaper: 'Waar let de bank op?'. Lees ook het artikel: 'In vier stappen naar succesvol debiteurenbeheer'.

Auteur

Raphael Klees