Hackers richten zich op smartphone en digitale tv

MKB Trends 2013: Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

12 juni 2017

Op het vlak van computercriminaliteit voorspellen beveiligers voor 2013 niet veel goeds. Hackers gaan gerichter de aanval openen op mobiele en digitale apparatuur, zoals smartphones en smart tv’s.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Mobiele malware

Unaniem zijn de IT-beveiligers ervan overtuigd dat malware (kwaadaardige software) voor mobiele apparatuur zeer sterk zal groeien in 2013. Op dit moment is er veel meer malware in omloop voor pc’s, maar omdat er inmiddels meer mobiele telefoons worden verkocht dan laptops, zullen criminelen zich steeds meer richten op smartphones. Trend Micro voorziet dat er eind 2013 zeker een miljoen kwaadaardige Android-apps zullen zijn. Nu zijn dat er 350.000. (Lees het artikel 'Hoe beveilig ik mijn smartphone').

Aanval op iPhones en iPads

Ook het mobiele besturingssysteem van Apple (iOS) zal komend jaar niet gespaard blijven voor malware. Door het grote aantal gebruikers van iPhones en iPads is dit ooit zo veilig geachte besturingssysteem inmiddels een interessant doelwit voor malwaremakers.

Als extraatjes op de mobiele malwaremarkt verwacht anti-virus producent F-Secure een flinke opkomst van mobiele spionage door het gebruik van trackingsoftware. De apps die nu gebruikt worden door ouders die hun kinderen in de gaten willen houden, kunnen ook door hackers gebruikt worden om te spioneren.

Cloud onder vuur

Ook de cloud wordt een gewild doelwit nu cloud computing steeds meer in zwang kom, voorziet Symantec. Niet alleen is er in de coud veel gevoelige data te halen, ook is cloud computing kwetsbaar door de combinatie met BYOD, waarbij medewerkers met eigen slecht beveiligde apparatuur het bedrijfsnetwerk op en af gaan. SpicyLemon wijst erop dat het gebruik van cloud computing door ondernermers en consumenten fors zal toenemen, terwijl die zich daar niet echt van bewust zijn. Beveiliging op grote clouds, zoals Google Apps, webmail, iCloud en Dropbox is volgens SpicyLemon maar mondjesmaat aanwezig. (Lees 'Veilig werken met cloud computing in tien stappen').

Tweetraps authenticatie

Fortinet verwacht dat authenticatie met een enkel wachtwoord grootscheeps vervangen wordt door een tweetrapsmethode. Verizon voorspelt overigens dat die two factor-authenticatie al niet meer veilig is. Het mobiele botnet Zitmo maakte daar inderdaad korte metten mee via een zeer geavanceerde methode. Daarbij werden ook de smartphones van bankierende gebruikers gehackt, zodat hun pin- en tancodes misbruikt konden worden. Maar, zo stelt Fortinet, two factor is nog altijd veel veiliger dan een enkel wachtwoord.

Smart tv nieuw doelwit

Computercriminelen dringen dit jaar ook de huiskamer en de vergaderruimte binnen. Vooral smart tv’s vormen een makkelijk doelwit. Ze zijn aangesloten op internet en vrijwel niet beveiligd. Een router ontbreekt vaak, wat ongewenst internetverkeer kan opleveren. Maar ook spionage binnenshuis wordt met die smart tv's erg makkelijk via de ingebouwde webcam en microfoon, constateert G Data. Ook kunnen de firmware-updates geïnfecteerd worden waardoor kwaadwillenden de controle over de televisie kunnen overnemen. Volgens F-Secure kunnen hackers wel heel makkelijk hun gang gaan omdat consumenten zelden de van fabriekswege ingestelde wachtwoorden aanpassen.

Bron: Automatiseringgids.nl / samsungsmart-tv.nl

Beveilig je bedrijf

Zorg er als ondernemer voor dat je bedrijf geen makkelijk doelwit wordt van internetcriminelen. Lees het artikel 'Beveilig je bedrijf tegen cybercrime' met enkele praktische tips.

Auteur

Raphael Klees