Hackers richten zich op smartphone en digitale tv

MKB Trends 2013: Bescherm je bedrijf tegen cybercrime
Op het vlak van computercriminaliteit voorspellen beveiligers voor 2013 niet veel goeds. Hackers gaan gerichter de aanval openen op mobiele en digitale apparatuur, zoals smartphones en smart tv’s.
Mobiele malware
Unaniem zijn de IT-beveiligers ervan overtuigd dat malware (kwaadaardige software) voor mobiele apparatuur zeer sterk zal groeien in 2013. Op dit moment is er veel meer malware in omloop voor pc’s, maar omdat er inmiddels meer mobiele telefoons worden verkocht dan laptops, zullen criminelen zich steeds meer richten op smartphones. Trend Micro voorziet dat er eind 2013 zeker een miljoen kwaadaardige Android-apps zullen zijn. Nu zijn dat er 350.000. (Lees het artikel 'Hoe beveilig ik mijn smartphone').
 
Aanval op iPhones en iPads
Ook het mobiele besturingssysteem van Apple (iOS) zal komend jaar niet gespaard blijven voor malware. Door het grote aantal gebruikers van iPhones en iPads is dit ooit zo veilig geachte besturingssysteem inmiddels een interessant doelwit voor malwaremakers.

Als extraatjes op de mobiele malwaremarkt verwacht anti-virus producent F-Secure een flinke opkomst van mobiele spionage door het gebruik van trackingsoftware. De apps die nu gebruikt worden door ouders die hun kinderen in de gaten willen houden, kunnen ook door hackers gebruikt worden om te spioneren.
 
Cloud onder vuur
Ook de cloud wordt een gewild doelwit nu cloud computing steeds meer in zwang kom, voorziet Symantec. Niet alleen is er in de coud veel gevoelige data te halen, ook is cloud computing kwetsbaar door de combinatie met BYOD, waarbij medewerkers met eigen slecht beveiligde apparatuur het bedrijfsnetwerk op en af gaan. SpicyLemon wijst erop dat het gebruik van cloud computing door ondernermers en consumenten fors zal toenemen, terwijl die zich daar niet echt van bewust zijn. Beveiliging op grote clouds, zoals Google Apps, webmail, iCloud en Dropbox is volgens SpicyLemon maar mondjesmaat aanwezig. (Lees 'Veilig werken met cloud computing in tien stappen').
 
Tweetraps authenticatie
Fortinet verwacht dat authenticatie met een enkel wachtwoord grootscheeps vervangen wordt door een tweetrapsmethode. Verizon voorspelt overigens dat die two factor-authenticatie al niet meer veilig is. Het mobiele botnet Zitmo maakte daar inderdaad korte metten mee via een zeer geavanceerde methode. Daarbij werden ook de smartphones van bankierende gebruikers gehackt, zodat hun pin- en tancodes misbruikt konden worden. Maar, zo stelt Fortinet, two factor is nog altijd veel veiliger dan een enkel wachtwoord.
 
Smart tv nieuw doelwit
Computercriminelen dringen dit jaar ook de huiskamer en de vergaderruimte binnen. Vooral smart tv’s vormen een makkelijk doelwit. Ze zijn aangesloten op internet en vrijwel niet beveiligd. Een router ontbreekt vaak, wat ongewenst internetverkeer kan opleveren. Maar ook spionage binnenshuis wordt met die smart tv's erg makkelijk via de ingebouwde webcam en microfoon, constateert G Data. Ook kunnen de firmware-updates geïnfecteerd worden waardoor kwaadwillenden de controle over de televisie kunnen overnemen. Volgens F-Secure kunnen hackers wel heel makkelijk hun gang gaan omdat consumenten zelden de van fabriekswege ingestelde wachtwoorden aanpassen.
 
Bron: Automatiseringgids.nl / samsungsmart-tv.nl
 
Beveilig je bedrijf
Zorg er als ondernemer voor dat je bedrijf geen makkelijk doelwit wordt van internetcriminelen. Lees het artikel 'Beveilig je bedrijf tegen cybercrime' met enkele praktische tips.

Brussel wil cybercrime aanpakken

Meer geld voor bestrijding internetmisdaden
De Europese Commissie wil cybercrime binnen de EU harder gaan aanpakken. Dat blijkt uit een presentatie van de Commissie. Ook moet de samenwerking met...

Bescherm je organisatie tegen cybercrime

Ondernemer, beveilig je bedrijf en je data!
Ondernemers zijn zich onvoldoende bewust van de digitale risico's die ze dagelijks lopen. Om bedrijven en ook burgers te helpen zich beter te...

Gedateerde software en browsers grote bedreiging voor bedrijven

Beschermjebedrijf.nl biedt mkb'ers hulp bij digitale beveiliging
Uit onderzoek blijkt dat 23 procent van de internetgebruikers oude of verouderde webbrowsers gebruikt en daardoor grote beveiligingsrisico's loopt....

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten