Winnaar UtrechtInc Award: 'Onze groei in drie maanden, bereik je normaal in een jaar'

Ondernemer in beeld | Jonge onderneemster is meest belovende starter

02 oktober 2017

Het is een aantal jaren geleden, dat Mirte Gosker samen met twee vrienden het bedrijf iWhisper begon. Binnen twee jaar hadden de drie jonge ondernemers de UtrechtInc Award gewonnen, de prijs voor meest belovende startup van de regio Utrecht.

E-book Eerste hulp bij Social media

Naam: Mirte Gosker

Functie: Oprichter en CEO

Mede-oprichters: Sjoerd Wennekes en Wouter Kneepkens

Bedrijfsnaam: iWhisper

Bedrijfsvorm: Limited

Oprichtingsjaar: juni 2012

Personeel: 4 freelancers

Werkt: 80 tot 100 uur per week

Eerste bijbaan: recreatiemedewerker op een camping

Tip: 'Blijf altijd positief en vier je successen. Denk vooral niet dat je er met veertig uur wel komt. Als je écht iets wil bereiken als ondernemer, zul je er al je tijd in moeten stoppen.'

Modernisering stoffige audiotours

Samen met Sjoerd Wennekes en Wouter Kneepkens, ontwikkelt Mirte Gosker (26) onder de naam iWhisper een app voor audiovisuele tours. Musea, gemeenten en andere bedrijven en overheden uit de kunst en toerisme branche kunnen bij iWhisper terecht om hun wat stoffige audiotour die nu vaak via een gehuurd audio-setje met koptelefoon beluisterd kan worden, te moderniseren. Gosker: "Ook maken we 3D location based audiotours, zodat een paleistuin, museum, dierentuin of stad voor bezoekers een spannende beleving wordt."

Gebrek aan goede gidsen

Het idee voor iWhisper ontstond in Cambodja, tijdens een van de reizen die Gosker maakte. "Ik vond dat er een gebrek was aan goede gidsen. Óf ze vertelden niks over de onderwerpen waarin ik geïnteresseerd was, of ze spraken slecht Engels." Wat zou het handig zijn, bedacht ze, als je een goede gids zou kunnen downloaden via je smartphone. "Die hebben mensen tenslotte altijd bij zich! Ik wilde eerst een crowdsourced audiotours platform opzetten, als een soort wikipedia met audiotours met voor ieder wat wils. Dat idee liep echter snel vast, het is lastig als je afhankelijk bent van de content van andere mensen. Ik ging verder denken en bedacht: ook musea, steden en vvv's hebben een gebrek aan mooie audiotours." En zo ontstond in juni 2012 iWhisper.

Prijs voor veelbelovende starter

Nu, koud een half jaar later, heeft de jonge onderneemster al de prijs voor meest belovende start-up van de regio Utrecht binnengesleept. "Heel bijzonder," beaamt ze. "Waarom we de prijs gewonnen hebben? We hadden het meest heldere verhaal en de jury vindt het goed dat we juist nú de culturele sector helpen met ondernemerschap." De prijs heeft iWhisper veel media-aandacht opgeleverd, onder meer op NUzakelijk en Sprout. "En een kleine geldprijs. Maar vooral erkenning. Er zijn zoveel jonge bedrijven. Met een prijs op zak, kunnen we ons onderscheiden van anderen. En mogelijk geeft dat die ene museumdirecteur nét het zetje om sneller onze app aan te schaffen."

Snelle groei

Een van de beloftes die Gosker de jury heeft moeten doen, is snel personeel aannemen. "We moeten ons team uitbreiden, willen we de groei aankunnen." Dat moet wel, want het bedrijf is in korte tijd hard gegroeid. "Ik heb meegedaan aan het Accelerator Programma van UtrechtInc, waarbij je onder druk in drie maanden de groei van een jaar voor elkaar bokst." Om dat voor elkaar te krijgen heeft ze in honderd dagen met honderd partijen gepraat en veel gereisd om bij musea en overheden aan te schuiven. "Ik heb alles gedaan om erachter te komen wat er aan audiotours al bestond, welke elementen experts belangrijk vonden en wat ze nog misten. Daardoor heb ik in korte tijd de markt en de klant leren kennen."

Toekomst: alle bedrijven een app

Behalve teamuitbreiding hoopt de ondernemer vooral op nieuwe klanten voor de toekomst. "En daar verwacht ik veel van. Wat vroeger voor websites gold, geldt straks voor apps: eerst had niemand er één, nu iedereen. Let maar eens op: straks hebben alle bedrijven uit de kunst en toerisme branche een app. Smartphones nemen zoveel over, dat de 'gewone' audiotours straks achterhaald zijn."

Auteur

Lenneke Arts