‘Aparte’ netwerkclubs kweekvijver voor old boys network

Column | Clubs voor vrouwen, zzp'ers en allochtonen: is dat nodig?

19 februari 2013

Er zijn netwerkclubs voor zzp'ers, vrouwen en allochtonen. Zijn die 'aparte' clubs nodig? De leden vinden blijkbaar van wel en zijn bereid daarvoor lidmaatschapsgeld te betalen. Wat ik ervan vind?

E-book Eerste hulp bij Social media

Ik zie deze clubs als een beschermde omgeving waar de leden, in een kleine en bekende kring, leren om te netwerken. Zij vinden steun bij elkaar en helpen elkaar op weg door kennis en ervaringen met elkaar te delen. Hier zet men de eerste stappen op het pad van het ondernemerschap.

Hoe ben ik begonnen met netwerken?

Zo ben ik ook begonnen met netwerken. Toen ik net begon met mijn bedrijf, ging ik naar netwerkbijeenkomsten speciaal voor zzp’ers, vrouwen, allochtonen en communicatieprofessionals. Om anderen te spreken die in een vergelijkbare situatie zaten en tegen dezelfde problemen aanliepen. Daarna kwam er een fase dat het mij vooral ging om anderen te ontmoeten voor het verkrijgen van opdrachten. Ik sloot me aan bij netwerkclubs waar ook mkb-ondernemers kwamen.

Geen ‘underdogclubjes’

Overigens organiseren sommige van die netwerkclubs verkiezingen, net als bepaalde brancheorganisaties. Zo willen ze de ambitie voor het ondernemerschap stimuleren. Omzet is namelijk een belangrijk criterium om mee te kunnen doen aan zo’n verkiezing. Dus dan moet je wel serieus aan de slag zijn met je bedrijf. Die netwerkclubs zijn dus bepaald geen ‘underdogclubjes’.

Old boys network

De volgende fase was dat ik wilde netwerken om contacten op te doen voor de groei van mijn bedrijf. Dus ging ik naar netwerkbijeenkomsten van onder andere de KvK om medewerkers van overheidsorganisaties, grote bedrijven en kennisinstellingen te ontmoeten. Zo zette ik op een gegeven moment de stap naar het old boys network.

Kritiek op old boys network

Op het old boys network is vaak kritiek. De leden zouden elkaar de bal toespelen en vrouwen en allochtonen buitensluiten. Ik kan niet voor anderen spreken, maar mijn ervaringen zijn anders. Wanneer ik aanklop bij het old boys network, krijg ik advies en word ik altijd aan de juiste contacten geholpen. Hier begrijpt men echt dat netwerken een ruilhandel is van kennis en contacten.

Laten we geen tegenstelling creëren tussen de netwerkclubs voor specifieke groepen en het old boys network. Ik zie de ‘aparte’ netwerkclubs juist als een kweekvijver voor het old boys network. Bij de eerste leert men de basis van het netwerken en bij het tweede wordt men geleerd om het netwerken te verfijnen.

Auteur

Jane Kalka