ZZP’er kan geen geschikt kantoor vinden

Beschikbare ruimte sluit niet aan op wens zelfstandige

26 maart 2013

Zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening hebben behoefte aan externe kantoorruimte, maar het beschikbare aanbod sluit slecht aan op hun wensen. Ondanks de leegstand kan driekwart van de zzp’ers die buitenshuis wil werken, geen geschikte kantoorruimte vinden.

Dat blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM en de Kamer van Koophandel Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna duizend ondernemers uit de regio Rotterdam.

Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers wil graag buitenshuis werken omdat zij behoefte hebben aan meer ruimte, klanten willen kunnen ontvangen in een representatieve omgeving en wonen en werken willen scheiden. Bijna driekwart van hen heeft toch nog geen geschikte externe kantoorruimte gevonden.

Mismatch

Zzp’ers zoeken kantoorruimte in het stadscentrum op maximaal 10 minuten reizen van hun huis. Ze richten zich vooral op kortlopende contracten, lage huurkosten en ruime openingstijden van een kantoorgebouw, liefst 24/7 maar in ieder geval van 05:00 tot 22:00 uur.  

De meeste beschikbare kantoorruimte ligt echter buiten het centrum. Ook worden er vaak grote, lege oppervlakten aangeboden met een contract voor een lange looptijd. De Kamer van Koophandel spreekt over een mismatch en raadt aanbieders van kantoorruimte aan dit beter aan te passen aan de wensen van zzp'ers. 

Ben jij op zoek naar geschikte kantoorruimte? Overweeg eens een kantoor te delen met andere bedrijven of een flexibel kantoor.Mobiel werken is dan wel een vereiste. 

Auteur

Marlou Visser