Financiering vormt barrière bij internationaal ondernemen

Alternatieve financieringsvormen nog onvoldoende benut

21 februari 2020 31 augustus 2020

In het buitenland, en dan vooral in opkomende economieën als de BRIC-landen en ontwikkelingslanden, liggen veel kansen voor mkb-ondernemers. Daar zijn de meeste betrokkenen, zoals MKB-Nederland, het over eens. Maar om deze kansen te pakken, heb je financiering nodig – en daar ligt op dit moment het probleem.

Op dit moment handelt ongeveer een op de vier ondernemers internationaal, vooral binnen Europa. Zij laten dus kansen liggen. Ondernemen buiten Europa vereist wel een flinke investering. Voor 90 procent van de mkb-bedrijven komt deze financiering van banken, blijkt uit gegevens van MKB-Nederland.

Banken op slot

Maar juist banken kennen met mkb steeds minder vaak krediet toe. Nederlandse banken zijn hierbij strenger in dan banken in andere landen. Dat schaadt onze kansen in opkomende economieën, meldt Peter Post van exportplatform Task Force Health Care tegen Het Financieele Dagblad.

MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel pleit voor meer mogelijkheden voor alternatieve financiering. Die zijn er. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding en factoring

Auteur

Marlou Visser