Ondernemers slecht beveiligd tegen inbraak

Slechts 24 procent denkt na over beveiliging kantoorlocatie

30 mei 2013

Drie op de vier ondernemers vinden dat kantoorlocaties in Nederland slecht beveiligd zijn tegen inbraak. Slechts 24 procent van de ondernemers heeft maatregelen getroffen om zijn kantoorpand te wapenen tegen inbraak.

Dat blijkt uit onderzoek van Ziggo onder ruim duizend ondernemers. Een grote meerderheid van de ondernemers (77 procent) vindt dat door een toegenomen criminaliteit meer beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Toch heeft slechts 24 procent van de ondernemers ook daadwerkelijk nagedacht over de beveiliging van hun eigen kantoorlocatie of daarvoor een expert ingeschakeld.

Elke 3 minuten, één inbraakpoging

Elke drie minuten vindt in Nederland een inbraakpoging plaats, blijkt uit gegevens van het Centrum voor Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid (CCV). Als ondernemers slachtoffer worden van een inbraak, vinden ze het kwijtraken van belangrijke bedrijfsdocumenten vervelender dan het vervangen van materialen zoals laptops en computers. 

Beveiliging bedrijfsdocumenten

De meerderheid van de ondernemers vindt dat belangrijke privacygevoelige bedrijfsdocumenten (bij inbraak) te gemakkelijk toegankelijk zijn. Slechts 6 procent zegt deze documenten zo goed afgeschermd te hebben dat ze niet of nauwelijks toegankelijk zijn. 69 procent van de ondernemers staat open voor extra informatie-inwinning over de beveiliging van hun kantoorlocatie via internet, de politie, collega-ondernemers of de gemeente.

Beveiligingscamera's

Een effectief middel om inbrekers af te schrikken, vormt het plaatsen van beveiligingscamera's. Andere goede beveiligingsmaatregelen zijn alarmsystemen aanbrengen, back ups van documenten maken en extra sloten (laten) monteren.

Veiliger door camera's

De beelden van een beveiligingscamera worden opgeslagen op een externe computer. Deze beelden vormen belangrijk bewijsmateriaal en vergroten de kans dat een inbreker gepakt wordt. 65 procent van de ondernemers is ervan overtuigd dat camerabeveiliging inbrekers afschrikt. Meer dan de helft van de ondernemers die al een beveiligscamera heeft, vindt zijn kantoorlocatie veiliger en heeft een groter veiligheidsgevoel op het moment dat er niemand aanwezig is.

Auteur

Lenneke Arts