Wat is jouw netwerkstijl?

Voel je comfortabel in je manier van netwerken

22 januari 2013

Het hebben van een divers netwerk is voor veel ondernemers belangrijk. Het is vaak de basis voor het verkrijgen van (nieuwe) opdrachten. Daarom is het juist voor kleine bedrijven belangrijk om te netwerken.

Veel mensen zeggen geen tijd te hebben of niet te kunnen netwerken. Maar met de juiste tips, de nodige dosis lef en de juiste omgeving gaat netwerken eigenlijk gewoon vanzelf!

Welk netwerk past bij jou?

Er bestaan heel veel verschillende manieren van netwerken. Zorg dat jij je comfortabel voelt bij de manier van netwerken. Zo kom je natuurlijk over en zijn de gesprekken het meest efficiënt. Probeer verschillende vormen uit en constateer bij welke manier jij je het meest prettig voelt. Er zijn verschillende visies op de manier waarop je je netwerk ontwikkelt.

  • Sommige mensen zien netwerken als een doel op zich. Ze besteden er veel tijd aan en zijn ook voor een groot deel afhankelijk van de contacten in hun netwerk. Ze gebruiken het als primaire bron van contacten en opdrachten en kunnen zo hun netwerk heel efficiënt gebruiken.

  • Anderen vormen een dicht netwerk, waarbij ze vooral anderen van dienst zijn. Dit kan een oplossing bieden voor het “uitbuitingsgevoel” dat soms opgeroepen wordt bij het actief vormen van een netwerk. De houding is dienstbaar en als je dan zelf een behoefte hebt, bieden mensen je graag hulp.

  • Je kunt je ook richten op het aangaan van goede relaties, zonder verder actief te netwerken. Door onderlinge sympathie en verbondenheid kun je gerust een beroep op de ander doen. Dit geeft een prettig gevoel, maar je netwerk groeit minder en een actievere houding is geen schande.

Waar kun je netwerken?

Je kunt deze opties ook combineren. Het is het belangrijkste om een manier te vinden die zo efficiënt mogelijk is voor je bedrijf, terwijl je je er toch comfortabel bij kunt voelen. Dat kan bij uitstek via lunches, beurzen, congressen, of speciaal georganiseerde (speed-)networking events. Welke opties zijn voor de Nederlandse ondernemer aan te raden? Afhankelijk van je voorkeur voor de manieren van netwerken kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Bezoek het Regionaal Ondernemers Congres, waar je zelf af kunt stappen op interessante mensen uit de ondernemerswereld;

  • De week van de ondernemer is natuurlijk bij uitstek de kans om allerlei ondernemers te ontmoeten;

  • Wil je snel veel mensen leren kennen, ga dan eens naar een evenement waarbij je in contact wordt gebracht met een heel aantal mogelijk interessante zakelijke contacten;

  • Doe eens mee aan de maandelijkse borrel georganiseerd door de plaatselijke ondernemersvereniging, waar je in een informele sfeer kennis kunt maken met je indirecte collega’s;

  • Ga eens kijken op een beurs waarbij je bij de verschillende stands in contact met kunt komen met verschillende mensen;

  • Je kunt je ook aansluiten bij een lokale ondernemers- of brancheorganisatie.